Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ORDIN nr. 570 din 23 octombrie 2009 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 289 pe 2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fiz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Nov. 2009
Tags: credit, credit pentru consum, dae, credit, lege

ORDIN nr. 570 din 23 octombrie 2009 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane ...

ORDIN nr. 570 din 23 octombrie 2009

pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR

PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 4 noiembrie 2009

Pe cine vizeaza?

Actul intereseaza, in primul rand, consumatorii din contractele de credit care beneficiaza de o serie de facilitati pentru amanarea unor plati.

Important!

Prin facilitatile financiare similare prevazute la art. 2 lit. c) din Legea nr. 289/2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice, republicata, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare lege, se vor intelege, fara a fi limitativa enumerarea de mai jos, operatiunile in cadrul carora sunt utilizati termeni ca: "rata de plata, transa periodica de plata ori etapa de achitare", in situatia in care scopul acestora este acordarea unui credit pentru consum catre consumator sub forma unei amanari a platii, cum ar fi contractele de leasing financiar care au ca obiect final al contractului transferul unui drept de proprietate asupra unui bun mobil sau ca optiune a consumatorului de a alege transferul dreptului de proprietate asupra sa a bunului respectiv, la un moment dat.

In intelesul prevederilor art. 4 alin. (2) lit. e) din lege, se vor include in calculul dobanzii anuale efective, denumita in continuare DAE, costurile la consumator legate de asigurarile impotriva riscului de neplata in cazul decesului, invaliditatii, imbolnavirii sau somajului consumatorului (de exemplu, asigurarile de viata si altele asemenea), in masura in care acordarea creditului presupune si este conditionata de incheierea unor astfel de asigurari.

Obligatia legala prevazuta la art. 5 din lege privind publicarea DAE se aplica in cazul acelor produse pe care creditorul sau intermediarul de credit le promoveaza public si in situatia in care oferta publica este insotita de date referitoare la nivelul dobanzii sau al oricaror altor costuri ale creditului.

In vederea respectarii obligatiei de a mentiona DAE "clar si inteligibil" se vor adopta urmatoarele masuri: cifrele/literele prin care se exprima DAE si cifrele/literele prin care este afisat pretul bunului ce urmeaza a fi achizitionat prin credit, cu mentionarea sumei si perioadei pentru care este calculata DAE (6 luni, 12 luni, 18 luni), vor avea aceeasi dimensiune, caracter si culoare si vor fi scrise pe aceeasi culoare de fond.

Prevederile art. 9 alin. (2) din lege se aplica doar in cazul contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice, acordate sub forma de avans in cont curent (linii de credit), altele decat cele acoperite printr-un instrument de plata tip carte de credit, prevazute la art. 3 alin. (1) lit. f) din lege, si in cazul facilitatilor de tip "descoperit de cont" acceptate tacit, atunci cand acestea se prelungesc peste o perioada de 3 luni, prevazute la art. 9 alin. (3) din lege.

Informarea consumatorului asupra oricarei modificari in ceea ce priveste dobanda anuala sau celelalte costuri intervenite ulterior datei semnarii contractelor de credit prevazute mai sus se va face cel tarziu pana la data la care creditorul dispune intrarea in vigoare a deciziei interne de punere in aplicare a hotararii consiliului/comitetului de conducere colectiva care a stabilit noile dobanzi anuale sau costuri asociate.

Dobanda anuala prevazuta la art. 9 din lege este dobanda stabilita de creditor potrivit normelor interne.

Comunicarea dobanzii anuale in forma stabilita de creditor nu ii exonereaza pe creditori si pe intermediarii de credit de la obligatia legala de a informa consumatorul si asupra tuturor celorlalte costuri generate de incheierea contractului de credit.

In cadrul raporturilor contractuale existente, de natura celor reglementate la art. 15 alin. (1) din lege, creditorul raspunde pentru despagubirea consumatorului daca actiunile consumatorului impotriva furnizorului au esuat si numai in limita sumei reprezentand costul total al creditului la consumator, platita efectiv creditorului de catre consumator pana la momentul initierii actiunii impotriva creditorului, mai putin costurile prevazute la art. 4 alin. (2) din lege.

Creditorii care acorda credite de nevoi personale fara a avea un contract de exclusivitate cu vanzatorul si care au puncte de lucru in incinta sau in imediata vecinatate a spatiilor de vanzare sau care prin orice alte mijloace pot induce consumatorului ideea ca sunt legati de vanzator printr-un contract vor informa consumatorii cu privire la faptul ca nu au o relatie contractuala cu respectivul vanzator si ca nu sunt responsabili pentru situatia in care vanzatorul restituie catre consumator doar contravaloarea produsului, dobanzile si celelalte costuri platite pana in acel moment fiind suportate de consumator.

Conditionarea recunoasterii garantiilor constituite de consumator in favoarea creditorului de indeplinirea de catre creditor a obligatiilor sale contractuale, astfel cum se prevede la art. 17 alin. (3) din lege, conduce la imposibilitatea creditorului de a se folosi de aceste garantii pana in momentul ducerii la indeplinire a obligatiilor sale contractuale.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ORDIN nr. 570 din 23 octombrie 2009 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 289 pe 2004 privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fiz":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016