Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pensia medie lunara a crescut in trimestrul II cu 9,8%. Numarul pensionarilor, in scadere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 12 Sep. 2018
Tags: pensia medie in trimestrul ii, valoarea pensiei medii in romania, pensia medie reala

In trimestrul II al anului 2018, pensia medie lunara a fost de 1.122 lei, la fel ca in trimestrul I din 2018, dar cu o crestere de 9,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor transmise, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, numarul pensionarilor a fost in scadere cu 16.000 de persoane, fata de trimestrul trecut, si cu 18.000, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pensia medie lunara, care se determina luand in calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurari sociale, invaliditate, urmas etc.– platite de diferite case de pensii, a fost egala cu cea de trimestrul trecut. De asemenea, tot in trimestrul II, pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 1.073 de lei, cu o majorare nesemnificativa, de numai un leu, fata de trimestrul precedent si de 9,3%, comparativ cu trimestrul II al anului trecut.

Raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 48,2%, in scadere, fata de trimestrul trecut cand raportul a fost de 51,3%.

De asemenea, potrivit sursei citate, indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 98,7%. 

In trimestrul II al anului 2018, pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu diferente semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima a fiind de 505 lei - 860 de lei in judetul Botosani, 866 de lei in Giurgiu, 887 de lei in Vrancea, fata de 1.365 de lei in Municipiul Bucuresti, 1.359 de lei Hunedoara si 1.280 de lei in judetul Brasov.

Pensia reala exprima contravaloarea marfurilor si serviciilor care pot fi cumparate, respectiv utilizate, cu pensia medie nominala neta intr-o anumita perioada de timp, comparativ cu alta perioada, avand in vedere evolutia preturilor de consum si a tarifelor serviciilor. Indicatorul se determina luand in calcul sumele corespunzatoare pentru pensiile platite pensionarilor de asigurari sociale de stat, pensionarilor MApN, MAI, SRI.

Totodata, in trimestrul II din 2018, numarul mediu al pensionarilor a fost de 5,207 milioane de persoane, in scadere cu 16.000 de persoane fata de trimestrul precedent si cu 18 mii de persoane, comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut. Mai mult, la sfarsitul primului semestru din an, numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat a fost de 4,68 milioane de persoane, in scadere cu 6 mii persoane, fata de trimestrul precedent, insa in crestere cu 7 mii, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pensia medie lunara a crescut in trimestrul II cu 9,8%. Numarul pensionarilor, in scadere":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016