Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pentru perioada cat firma a avut codul de TVA anulat, factura trebuia emisa cu TVA sau nu?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: factura, totul despre factura, tva in factura

O societate comerciala a avut codul de TVA anulat si, implicit, a fost anulata din Registrul Operatorilor Intracomunitari intrucat nu a depus, timp de 6 luni, decontul de TVA. Societatea factureaza in mod curent servicii IT catre o firma din Austria, ambele inscrise in vies.ro. Pe perioada cat a avut codul de TVA anulat, a emis factura catre Austria. Pentru perioada cat a avut codul de TVA anulat, factura trebuia emisa cu TVA sau nu? Firma nu a fost declarat inactiva.



Raspuns: Prin natura sa, serviciul prestat este o operatiune neimpozabila in Romania, dar impozabila la beneficiar, fiind aplicabile prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Astfel, in situatia prezentata, prestatorul nu trebuie sa colecteze TVA prin factura emisa chiar daca in perioada de prestare si de facturare a serviciului respectiv nu figureaza in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA ca urmare a anularii codului de TVA.

Obligatia de colectare a TVA intervine numai in cazul realizarii de operatiuni taxabile din punctul de vedere a TVA, aspect reglementat in mod expres prin art. 11 alin. (1^3) din Codul fiscal"Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. b) - e) nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supusi obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VI, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva.".

Datorita faptului ca beneficiarul este stabilit in Comunitate si comunica un cod valid de TVA, operatiunea nu este taxabila in Romania. Astfel, pe factura emisa, prestatorul din Romania inscrie mentiunea " neimpozabil in Romania cf. art. 133 alin. (2) din Codul fiscal."


De asemenea, odata cu anularea codului de TVA, s-a anulat din oficiu si inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari, aspect care nu afecteaza schimbarea tratamentului fiscal al operatiunii efectuate. In acest context, am in vedere prevederile circularei nr. 815441-11.10.2010 privind Registrul Operatorilor Intracomunitari din care rezulta ca prestarile intracomunitare de servicii sunt neimpozabile in Romania "Persoanele impozabile care realizeaza prestari intracomunitare de servicii, vor considera neimpozabila in Romania prestarea de servicii daca sunt indeplinite conditiile stipulate la pct. 13 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003
privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare referitoare la scutirea de TVA, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in ROI.".



Acest articol reprezinta un extras din ghidul "Totul despre factura"

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pentru perioada cat firma a avut codul de TVA anulat, factura trebuia emisa cu TVA sau nu?":
Rating:

Nota: 4.4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016