Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Persoana impozabila cu cod TVA anulat din oficiu. Care sunt obligatiile fiscale?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Nov. 2017 Exclusiv
Tags: anulare cod tva, decont 300, ncod de tva anulat

In analiza de mai jos, avem ca subiect o persoana juridica platitoare de TVA trimestrial careia i se retrage codul de TVA in luna februarie 2017. Vom vedea ce obligatii declarative are societatea si daca se depune D300 pentru luna februarie 2017 drept decont lunar. De asemenea, vom vedea daca Declaratia 394 trebuie depusa pentru februarie 2017, cu mentiunea ca in perioada ianuarie-martie 2017, societatea nu are miscari pe TVA. Stabilim astfel daca, in cazul in care nu s-au depus la termenul legal, in 25.03.2017, dar exista depusa D394 pentru martie 2017, se plateste amenda. Se mentioneaza ca societatea a facut o solicitare in SPV pentru emiterea unui certificat de atestare fiscala.

Iata raspunsul specialistului:
 
In situatia in care codul de TVA a fost anulat din oficiu, de exemplu, incepand cu data de 20 februarie 2017, societatea trebuia sa depuna decontul de TVA cod 300 in care evidentia, daca era cazul,  ajustarea sumei TVA care trebuia efectuata pentru servicii si bunuri de capital, in conformitate cu prevederile art. 304 "Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital" si art. 305 "Ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital" din Codul fiscal. Daca ajustarea trebuia efectuata, dar nu a fost raportata, suma TVA aferenta ajustarii, poate fi raportata si la aceasta data, prin formularul cod 307 "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata"
 
De asemenea, pentru luna februarie 2017 trebuia depusa si declaratia informativa cod 394 in care se bifa cu  "NU"  raspunsul la intrebarea "Au fost efectuate operatiuni in perioada de raportare ?" . Deci, chiar daca in luna februarie 2017 societatea nu a desfasurat activitate, in sensul ca nu a efectuat achizitii de bunuri si servicii, dar nici livrari de bunuri/prestari de servicii aceasta declaratie trebuia depusa conform precizarilor din INSTRUCTIUNI de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod MFP 14.13.01.02/f,  "Completarea declaratiei" ,  SECTIUNEA 1 lit. f)  "Cartusul referitor la tipul platitorului si perioada de raportare se completeaza cu: …..f) in situatia in care persoana impozabila nu a desfasurat operatiuni in perioada de raportare, se va bifa casuta corespunzatoare. ".
 
Pentru nedepunerea declaratiei cod 394 aferenta lunii februarie 2017 este posibil ca societatea sa fie sanctionata cu amenda. Declaratia cod 394 pentru luna martie 2017 nu trebuia depusa deoarece societatea are codul de TVA anulat din oficiu incepand cu luna februarie 2017, iar obligatia depunerii acestei declaratii revine doar persoanelor impozabile cu un cod valid de TVA.  
 
Deci, pentru primirea certificatului de atestare fiscala, societatea trebuie sa depuna/transmita decontul de TVA cod 300 pentru luna februarie 2017, astfel incat informatiile necesare emiterii acestuia sa fie preluate din fisa sintetica pe platitor (f.s.p.). Certificatul se elibereaza numai dupa consultarea acestui document de evidenta fiscala a sumelor declarate si achitate  (f.s.p.).  Avand in vedere ca declaratia cod 394 are doar caracter informativ, emiterea certificatului de atestare fiscala nu este conditionata de depunerea acesteia, acesta fiind motivul  pentru care inspectorul din cadrul organului fiscal de administrare nu a invocat nedepunerea declaratiei cod 394.
 
In perioada in care societatea figureaza cu codul de TVA anulat din oficiu, dar efectueaza livrari de bunuri si servicii taxabile in Romania, inclusiv achizitii intracomunitare de bunuri/servicii impozabile in Romania, este obligatorie plata efectiva a TVA datorata care se raporteaza prin formularul cod 311 "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil
 
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Persoana impozabila cu cod TVA anulat din oficiu. Care sunt obligatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016