Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA face achizitie de bunuri intracomunitare. Are obligatia de a plati TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: pfa, achizitie bunuri, tva, achizitii intracomunitare, declaratia 301

In analiza de mai jos, punct de pornire e un PFA neplatitor de TVA in Romania (sub 10.000 euro achizitii intracomunitare si venituri sub 65.000 euro/an), insa cu cod de TVA pentru UE conform art. 153 indice 1 din Legea nr. 5712003. PFA-ul doreste achizitionarea unei biciclete dintr-un alt stat membru UE pe care sa o foloseasca la desfasurarea activitatii de PFA.


Avand cod de TVA pentru UE, firma straina va factura fara TVA, urmand ca PFA-ul sa plateasca TVA-ul in Romania si sa depuna Declaratia 301 si 390.

Vom vedea in ce masura PFA-ul poate sa nu plateasca TVA-ul in Romania si in ce conditii e obligatorie depunerea Declaratiei 301.

PFA are cod valid de TVA, intrucat figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari.

Pentru achizitiile intracomunitare PFA va comunica furnizorilor intracomunitari codul de inregistrare. Acestia vor emite facturile fara TVA iar persoana fizica autorizata din Romania va calcula si plati TVA 24% in Romania.

PFA va raporta achizitiile intracomunitare taxabile prin Formularul 301 "Decont special de TVA” si in formularul 390 VIES "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" cu cod A, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea TVA. Tot pana la acest termen va face plata TVA.

Daca PFA nu era inregistrata in scop special de TVA, potrivit art. 153^1, nu mai avea obligatia platii TVA in Romania, daca nu depasea plafonul de 10.000 de euro pentru achzitii de bunuri insa, in acest caz,  furnizorul din Ungaria trebuia sa factureze bicicleta cu TVA din Ungaria, in lipsa unui cod valid de TVA al partenerului din Romania.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "PFA face achizitie de bunuri intracomunitare. Are obligatia de a plati TVA?":
Rating:

Nota: 4.09 din 5 din 23 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016