Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Pierderea valabilitatii codului de TVA - o catastrofa fiscala pentru platitorul de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Aug. 2010
Tags: tva, pierdere cod tva

Redam cazul unei societati comerciale ce efectueaz a o achizitie de bunuri de la o societate inregistrata in scopuri de TVA dintr-un stat tert cu transportul bunurilor in Romania, efectuata de ...

 

Redam cazul unei societati comerciale ce efectueaz a o achizitie de bunuri de la o societate inregistrata in scopuri de TVA dintr-un stat tert cu transportul bunurilor in Romania, efectuata de furnizor. Analiza comparat a a situatiei cand codul de TVA al societatii din Romania este valabil cu situatia cand codul este invalid.

Achizitie intracomunitara - codul de TVA valid :

- Se efectueaza o achizitie intracomunitara la care societatea din Romania are obligatia aplicarii masurii de taxare inversa conform art. 157 alin. (2) din Codul fiscal considerat a plata a TVA sau neutralizarea TVA.
- Achizitia intracomunitara va fi raportata in decontul de TVA atat ca TVA deductibil cat si ca TVA colectat, societatea av and in continuare obligatia raportarii achizitiei prin declaratia recapitulativa prevazuta de art. 156^4 din Codul fiscal, cunoscuta drept declaratia 390.
- Evidentierea scriptica a TVA-ului atat in TVA colectat cat si in TVA deductibil din punctul de vedere al bugetului de incasari si plati al societatii nu este afectat de plata
TVA. In baza prevederilor art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, opera tia de taxare inversa, prin preluarea in decontul de TVA a sumei , atat in TVA deductibil cat si in TVA colectat este considerata plata a TVA la bugetul de stat.

Achizitie intracomunitara - codul de TVA invalid :

- Inseamna ca prin efectul legii societatea este considerat a neplatitoare de TVA pentru aceasta achizitie. Societatea are obligatia depunerii decontului special de TVA prev azut la art. 156^3 alin. (1) din Codul fiscal.
- Societatea plateste efectiv catre bugetul de stat TVA aferent achizitiei intracomunitare, in baza decontului special de TVA. In plus acesta constituie document pentru executare silita. Unele situatii pot duce la nedepunerea acestui decont. Fie cu intentie fie din nestiinta. In ambele cazuri opinia autoritatii fiscale va fi sanctionarea.
- In cazul platii TVA in baza decontului special, acesta nu poate fi dedus din TVA -ul incasat din alte operatii datorita faptului ca operatia nu prezinta un cod valabil de TVA.


O problema deosebita din punctul de vedere al relatiei cu furnizorul extern va implica atat declararea tranzactiei in sistemul VIES cat si aplicarea directivei de scutire de TVA in conditia in care clientul comunica un cod valabil de TVA.

- Din punctul de vedere al declaratiei in sistemul VIES furnizorul din celalalt stat va raporta tranzactia in timp ce beneficiarul din Romania nu va avea aceasta posibilitate.
- Din punctul de vedere al aplic arii directivei sunt scutite de TVA livrarile intracomunitare de bunuri la care beneficiarul comunic a un cod valabil de TVA. Societatea din Romania este in imposibilitatea comunicarii acestui cod, fapt ce conduce la facturarea bunurilor de catre furnizorul extern cu TVA din tara acestuia in procentul din tara unde este inregistrat.

Livrarea intracomunitara in conditia existentei unui cod valid de TVA:

Presupunem ca aceeasi societate din Romania efectueaza livrarea unor bunuri catre o societate din alt stat membru, aceasta din urm a comunica codul sau de inregistrare de TVA.

- Aceasta activitate este scutita de TVA cu drept de deducere conform prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
- TVA-ul dedus la achizitia bunurilor se va scadea din TVA-ul de plata catre buget.

Livrarea intracomunitara in conditia existentei unui cod invalid de TVA:

- In acest caz se pierde dreptul de deducere al TVA de la achizi tia bunurilor ca efect al prevederilor art. 145 din Codul fiscal ce stabile ste ca orice persoana are dreptul sa deduca TVA daca aceste bunuri sunt utilizate pentru activit ati taxabile sau livrari intracomunitare scutite de taxa in conditiile art. 143 din Codul fiscal.
- Astfel, societatea trebuie s a ajusteze TVA-ul de la achizitie in sensul platii acestuia catre buget.

Concluzie:

- In cazul efectuarii unei achizitii intracomunitare de o societate platitoare de TVA, fara sa fie inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari, se pierde dreptul la taxarea inversa, TVA se achita cu numerar la Bugetul de stat si este nedeductibila.
- In cazul efectuarii unei livrari intracomunitare de o societate pl atitoare de TVA, fara sa fie inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari, se pierde dreptul de deducere a TVA aferent bunurilor si serviciilor achizitionate anterior, urmate de livrarea intracomunitara.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Pierderea valabilitatii codului de TVA - o catastrofa fiscala pentru platitorul de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016