Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata anticipata a impozitului pe profit - avantaje si dezavantaje

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Apr. 2010
Tags: plata anticipata a impozitului pe profit, impozit profit, impozitul minim

Ca urmare a ultimelor modificari, incepand cu anul 2010, declararea si plata trimestriala anticipata in contul impozitului pe profit anual se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare ...

Ca urmare a ultimelor modificari, incepand cu anul 2010, declararea si plata trimestriala anticipata in contul impozitului pe profit anual se efectueaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata, in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie (decembrie fata de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.

Pentru anul fiscal 2010, indicele de inflatie utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este 3,5%. Indicele de inflatie a fost aprobat prin Ordinul nr. 200/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 101/2010.

Impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, pe baza caruia se determina platile anticipate, este impozitul pe profit declarat conform formularului 101 privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.

Platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care au devenit incepand cu 01 ianuarie 2010 platitori de impozit pe profit, au si ei obligatia de a plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, la nivelul unei patrimi din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru anul 2009, actualizat cu indicele de inflatie.

Indiferent daca firma a fost pe profit sau pe pierdere si a platit impozitul minim anul trecut, acum trebuie sa vireze la stat cu 3,5% mai multi bani, asta pe langa faptul ca trebuie sa-si acopere si pierderile din 2009.

Prin modificarea metodologiei de stabilire a obligatiei de plata in contul impozitului pe profit datorat in anul 2010, societatile sunt puse in situatia sa efectueze in cursul anului 2010 plati anticipate in contul impozitului pe profit, intr-un cuantum mai mare sau mai mic decat impozitul pe profit rezultat strict din rezultatul financiar inregistrat in cursul anului 2010.

Regularizarile in minus sau in plus fata de sumele achitate se vor face odata cu inchiderea exercitiului financiar 2010.

Povara fiscala cea mai mare va fi dusa de societatile care anul trecut au fost pe pierdere si au fost nevoite sa achite, potrivit legislatiei, impozitul minim.

Anul acesta, aceste societati vor fi nevoite sa plateasca si impozitul minim de anul trecut, dar si majorarea de 3,5% aferenta indicelui de inflatie si sa isi acopere si pierderile din 2009. 

In schimb, statul nu plateste dobanda la platile anticipate!

Pentru neplata anticipata a impozitului pe profit societatile vor datora dobanzi penalizatoare pentru fiecare transa de impozit asa-zis datorata, chiar daca la sfarsitul anului va inregistra pierdere fiscala. Aceste dobanzi nu au nicio legatura cu activitatea economica sau cu un indice de inflatie.

Un lucru bun poate fi considerat faptul ca societatile sunt scutite de efectuarea calculului profitului impozabil si al impozitului pe profit trimestrial.

Mai ales in cazul societatilor mari, care au un rulaj mare de documente si pentru care un astfel de calcul trimestrial reprezenta o operatiune destul de complicata si consumatoare de timp.

De asemenea, o societate va sti de la inceputul anului care sunt sumele pe care le are de platit la stat si isi va face mai usor o planificare a cash-flow-ului pe termen scurt.

Elena Ionescu
Autor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Editor infoTVA.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata anticipata a impozitului pe profit - avantaje si dezavantaje ":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016