Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata impozitului minim in cazul in care societatea are pierdere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Mai. 2010
Tags: pierdere fiscala, plata impozitului minim, declaratia 100

Intrebare Am o societate care in anul 2009 a platiti impozit minim. pt trim I 2009 a platiti 550 lei. La trim I 2010 are pierdere. Din ce am citit in legislatie, si ce am inteles eu, societatea va ...

Intrebare
Am o societate care in anul 2009 a platiti impozit minim. pt trim I 2009 a platiti 550 lei.
La trim I 2010 are pierdere. Din ce am citit in legislatie, si ce am inteles eu, societatea va trebui sa plateasca 550 de lei indecsati cu 6.5 rata inflatiei? sau nu va plati, fiind pe pierdere?

Solutie oferita de Serviciul de Consultanta al
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Beneficiaza si tu de 3 luni de consultanta personalizata la pretul de 195,11 lei
detalii aici

Raspuns
Pentru anul 2010 se aplica prevederile OUG 22/30.03.2010 care a modificat Codul fiscal, conform careia, contribuabilii vor face comparatia impozitului pe profit rezultat cu impozitul minim corespunzator transei de venituri realizate in 2009 – prevazuta la art 18 din Codul fiscal, si se va declara si plati suma cea mai mare dintre ele.

“Art. I. – Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 18, dupa alineatul (4) se introduc doua noi alineate, alineatele (5) si (6), cu urmatorul cuprins:

“(5) Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (1) lit. b) efectueaza pentru trimestrele I-III comparatia impozitului pe profit trimestrial cu impozitul minim prevazut la alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru trimestrul respectiv, prin impartirea impozitului minim anual la 12 si inmultirea cu numarul de luni aferente trimestrului respectiv. In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul unui trimestru, impozitul minim prevazut la alin. (3) se recalculeaza corespunzator numarului de zile aferente trimestrului respectiv. Pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3).

(6) In situatia in care perioada impozabila incepe sau se incheie in cursul anului, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual prevazut la alin. (3), recalculat in mod corespunzator pentru aceeasi perioada.”

Prin urmare, pentru trimestrul 1 2010 procedati astfel:

- calculati impozitul pe profit conform regululilor cunoscute prin aplicarea procentului la de 16 % la Profitul impozabil rezultat in trim.I
- determinati impozitul minim anual conform transei de venituri realizate in anul 2009 ( art. 18 alin.3)
- determinati impozitul minim pe trim.I prin impartirea impozitului minim anual la 4 (trimestre)
- comparati impozitul pe profit rezultat la pct.1 cu impozitul minim rezultat la pct.3 si declarati si plati suma cea mai mare dintre ele

Se plateste impozitul minim, indiferent daca societatea a fost pe pierdere in 2009, in conditiile in care impozitul pe profit rezultat pe trim 1 este mai mic decat cel minim.Nu se aplica nicio indexare.

A fost modificat si formularul Declaratiei 100 in acest sens versiunea 1.0.2.4 din 09.04.2010– astfel ca acesta contine rd. 1.1 destinat completarii in cazul in care se datoreaza impozitul minim.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata impozitului minim in cazul in care societatea are pierdere ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016