Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Precizari importante privind Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: tva la incasare, factura, 25 ianuarie 2013, formularul 097, notificare, depasire plafon

Ce reprezinta sistemul TVA la incasare: Consta in faptul ca exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii.



In cazul in care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare nu au incasat contravaloarea integrala sau partiala a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii in termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispozitiilor Codului de procedura civila, exigibilitatea TVA aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica, de la data emiterii facturii. In situatia in care factura nu a fost emisa in termenul prevazut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neincasate intervine in cea de-a 90-a zi calendaristica de la termenul-limita prevazut de lege pentru emiterea facturii, calculata conform dispozitiilor Codului de procedura civila.

Cui se aplica/ nu se aplica sistemul TVA la incasare:

Se aplica obligatoriu in cazul:

- persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

- persoanelor impozabile, care au sediul activitatii economice in Romania conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 153 in cursul anului calendaristic curent, incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.

Nu se aplica in cazul persoanelor impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 127 alin. (8).

- operatiuni pentru care se aplica/ nu se aplica sistemul TVA la incasare:

Se aplica numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 132, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 133, se considera a fi in Romania.

Nu se aplica pentru urmatoarele operatiuni:

a) livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 152^3 alin. (10) sau art. 160;
b) livrari de bunuri/prestari de servicii care sunt scutite de TVA;
c) operatiuni supuse regimurilor speciale prevazute la art. 152^1 - 152^3:
- regimul special pentru agentiile de turism
- regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati
- regimul special pentru aurul de investitii.

d) livrari de bunuri/prestari de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de catre persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica;
e) livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.

In cazul acestor operatiuni se aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA.

Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei

Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere, precum si a operatiunilor rezultate din activitatii economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform art. 132 si 133, realizate in cursul unui an calendaristic (pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada pentru care se determina cifra de afaceri).

Sunt luate in calculul cifrei de afaceri si livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare, daca exigibilitatea acestora a intervenit in perioada pentru care se calculeaza cifra de afaceri, cu exceptia livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii scutite de TVA fara drept de deducere.

La determinarea cifrei de afaceri se cuprind inclusiv:

- facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate;
- alte facturi emise inainte de data livrarii de bunuri/prestarii de servicii pentru operatiunile care se cuprind in calculul cifrei.

Nota:

Persoana impozabila inregistrata in scop de TVA in anul/intervalul pentru care se determina cifra de afaceri nu ia in calcul livrarile de bunuri/prestarile de servicii realizate in perioada in care au aplicat regimul special de scutire.

Cine aplica sistemul TVA la incasare in anul 2013:

I. Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA la data de 30 septembrie 2012, a carei cifra de afaceri in perioada 1 octombrie 2011- 30 septembrie 2012 nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013;

In acest sens, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent pana la data de 25 octombrie 2012 formularul (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012 inclusiv, nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

II. Persoana impozabila care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art.153 alin.(1) si art.153 alin.(91) dupa data de 30 septembrie 2012, a carei cifra de afaceri realizata de la momentul inregistrarii in scopuri de TVA pana la finele anului 2012/in cursul anului 2012 in perioada in care a fost inregistrata in scopuri de TVA, nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei, aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul 2013 ( 1 februarie sau 1 aprilie).


In acest sens, persoana impozabila trebuie sa depuna la organul fiscal competent pana la data de 25 ianuarie 2013 formularul (097) "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata de la momentul inregistrarii pana la sfarsitul anului 2012/ in cursul anului 2012 in perioada in care a fost inregistrata in scopuri de TVA nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

III. Persoana impozabila care se inregistreaza in scopuri de TVA dupa data de 1 ianuarie 2013 aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA.  

Temei legal:

* O.G. nr. 15/23.08.2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal M.O. nr. 621/29.08.2012
* Ordinul presedintelui A.N.A.F. nr. 1529/2012 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (097)"Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare"


Sursa: Finante Arges


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Precizari importante privind Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016