Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Premii comerciale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Apr. 2010
Tags: impozit pe profit, scopuri de tva,

Suntem societate romana,privata,platitoare de impozit pe profit,inregistrata in scopuri de TVA, cu obiectul principal de activitate comert cu ridicata. Cu ocazia organizarii unei expozitii dorim sa ...

Suntem societate romana,privata,platitoare de impozit pe profit,inregistrata in scopuri de TVA, cu obiectul principal de activitate comert cu ridicata.

Cu ocazia organizarii unei expozitii dorim sa ne actualizam baza noastra de date cu informatii legate de clientii nostri existenti dar si potentiali.

In acest sens vom distribui vizitatorilor fluturasi pentru completare si care vor sta la baza culegerii informatiilor necesare bazei noastre de date. Fluturasii selectati vor participa la o extragere pentru stabilirea castigatorului unui bun (obiect) pe care il oferim gratuit.

Aceasta activitate este ocazionala (expozitia). Care sunt obligatiile nostre d.p.d.v. fiscal,contabil,declarativ... pentru a realiza aceasta actiune?

Solutie oferita de

Serviciul de Consultanta al Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili

Beneficiaza si tu de consultanta personalizata. Mai multe detalii aici

Ref: premii comerciale

Potrivit dispozitiilor art. 19, alin. (1) din Codul fiscal, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri impozabile.

În ceea ce priveste cheltuielile, acestea sunt:

- deductibile,

- cu deductibilitate limitata,

- nedeductibile.

În grupa cheltuielilor efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile (deductibile) se inscriu si cheltuielile de reclama si publicitate, destinate popularizarii firmei, a produselor si serviciilor, inclusiv costurile legate de realizarea materialelor promotionale sau a produselor acordate in scopul stimularii vanzarilor.

Este necesar sa existe si un contract sau un document din care sa rezulte achizitionarea materialelor sau achitarea prestarii serviciilor.

De asemenea sunt deductibile si cheltuielile privind marketingul si studiul pietei. Sunt cheltuieli cu promovarea pe pietele existente sau piete noi, participarea la targuri si expozitii, editarea de pliante si materiale informative etc.

Acordarea de premii in cadrul campaniilor publicitare este o operatiune recunoscuta din punct de vedere fiscal.

Din punct de vedere contabil, principalele inregistrari sunt:

- achizitionarea produselor (cadourilor)

%                                    =              401             „Furnizori”

371 „Marfuri”

 4426 „TVA deductibila”

- acordarea premiilor

6232 = 371 Cheltuieli de protocol, “Marfuri” reclama si publicitate

- colectarea tva 635 = 4427 “Cheltuieli cu alte impozite, “TVA colectata” taxe si varsaminte asimilate”

 - inregistrarea impozitului din premii 635 = 446 “Cheltuieli cu alte impozite, “Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” taxe si varsaminte asimilate”

- achitarea impozitului 446 = 5121 “Alte impozite, taxe si “Conturi la banci in lei” varsaminte asimilate”

 Potrivit dispozitiilor art. 42 si ale art. 75, veniturile din premii cuprind si sumele/produsele obtinute ca urmare a practicilor comerciale privind promovarea produselor prin publicitate.

Veniturile din premiile de aceasta natura se impun, prin retinere la sursa, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat. Obligatia calcularii si retinerii revine societatii care acorda premiile.

Impozitul calculat si retinut la momentul platii este impozit final. Societatea este obligata sa vireze la bugetul de stat impozitul retinut, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii sub valoarea de 600 lei.

Pentru ca societatea sa nu retina impozitul de la persoana fizica care primeste premiul, poate inregistra in contul de cheltuieli valoarea obiectului dat sub forma de premiu majorata cu contravaloarea impozitului.

Cheltuielile inregistrate in ct. 623 „Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate” sunt cheltuieli deductibile. Cheltuielile inregistrate in ct. 635 „Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” sunt: - deductibile cand impozitul este retinut de la persoana fizica, - nedeductibile cand sunt suportate de societate, - nedeductibile cand se colecteaza tva.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Premii comerciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016