Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestare servicii de distributie. Care e regimul TVA si ce implicatii fiscale apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: prestare servicii, cota de tva, servicii distributie, apa potabila, tva, codul fiscal

In randurile urmatoare, analizam contextul in care, incepand cu data de 01.01.2016, cota de TVA aplicabila serviciilor de distributie a apei potabile este de 9%, iar cota de TVA aplicabila serviciului de canalizare, cat si celorlalte servicii conexe pe care le presteaza societatea este de 20%.


Vom vedea daca in aceste conditii firma se incadreaza la regim mixt de taxa, ce implicatii fiscale apar si in ce conditii se calculeaza pro-rata.

Nu va incadrati la regim mixt de TVA, doar aplicati cote diferite de TVA. Regimul mixt de TVA  presupune realizarea atat de operatiuni taxabile (pentru care se percepe TVA) cat si de operatiuni scutite fara drept de deducere.

Societatea Dvs. desfasoara numai operatiuni taxabile – fiind obligata la plata TVA (in diferite cote) atat pentru activitatea de apa cat si de canalizare /alte servicii conexe, pentru care aveti drept de deducere integral.

Este posibil sa va rezulte TVA de recuperate, avand in vedere ca pentru serviciile de apa efectuati achizitii cu tva de 20% si colectati tva de 9%.

Asadar, nu se aplica prorate. Regimul  mixt este reglementat la art. 300 din codul fiscal, fiind definit la art 300 alin.1 ca fiind:


"ART. 300 - Deducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila
(1) Persoana impozabila care realizeaza sau urmeaza sa realizeze atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere este denumita in continuarepersoana impozabila cu regim mixt. Persoana care realizeaza atat operatiuni pentru care nu are calitatea de persoana impozabila, in conformitate cu prevederile art. 269, cat si operatiuni pentru care are calitatea de persoana impozabila este denumita persoana partial impozabila."


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestare servicii de distributie. Care e regimul TVA si ce implicatii fiscale apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016