Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestare servicii de transport intern. Cum emitem factura de diferente curs valutar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: curs valutar, diferente de curs, prestare servicii, transport intern, furnizor, facturare, rezidenti

Emiterea facturii de diferente de curs valutar va fi analizata prin prisma cazului unei firme din Romania, prestatoare de servicii de transport intern, care emite o factura in lei la cursul BNR din data emiterii facturii (tarifele sunt negociate in euro si franci), iar plata doreste sa fie facuta la cursul BNR din data platii fara sa emita o factura de diferenta de curs valutar. Vom stabili in ce masura clientul poate plati in valuta daca firma prestatoare ar emite factura in valuta si nu in lei. Serviciile sunt prestate in interiorul tarii si ambele firme sunt rezidente in Romania.



Daca firma din Romania emite factura de prestari servicii in lei, dvs.trebuie sa achitati aceasta factura cu suma exact asa cum este, iar daca doreste sa achitati la cursul din data platii,trebuie sa va emita suplimentar o factura de diferenta curs valutar, daca este prevazut acest aspect in contractul de prestari servicii dintre cele doua parti.
 
Referitor la posibilitatea ca firma prestatoare de servicii din Romania sa va emita factura in valuta, aceasta NU poate emite factura in valuta, deoarece nu respecta prevederile   regulamentului  BNR  nr.4/2005  privind regimul valutar, modificat si completat prin Regulamentul BNR nr.6/2012, care  precizeaza  urmatoarele:
 
Art.3 alin.(1)"Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia operatiunilor prevazute in anexa nr. 2 «Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta», care se pot efectua si in valuta.

11) Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu).
 
2) Toate celelalte operatiuni intre rezidenti care nu fac obiectul alin. (1) si (11) pot fi efectuate, in mod liber, fie in moneda nationala (leu), fie in valuta.

(3) Operatiunile prevazute la alin. (2) si in anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua si in valuta, numai pe baza acordului de vointa al partilor."
 
Mai jos redam ANEXA 2 din Regulamentul BNR nr.4/2005, cu modificarile si completarile ulterioare:
 
ANEXA 2 : CATEGORII DE REZIDENTI
care pot efectua operatiuni in valuta
 

"Categoriile de rezidenti si situatiile in care acestia pot efectua operatiuni in valuta cu alti rezidenti sunt prezentate mai jos:

a) persoanele juridice care efectueaza plati si incasari nemijlocite decurgand din contracte de comert exterior si prestari de servicii externe (export-import de bunuri si servicii), pe baza contractelor de comision incheiate intre comisionar si comitent sau intre comisionarul unui nerezident si beneficiarul rezident, precum si a contractelor de comert exterior respective;

b) persoanele juridice care efectueaza nemijlocit plati si incasari pe baza contractelor de subantrepriza decurgand din contracte de colaborare (cooperare) economica internationala, contracte de export al unor obiective complexe si al unor produse cu ciclu lung de fabricatie;

c) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni care decurg din acte de comert derulate in porturi, in zonele din aeroporturi si punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comert derulate pe parcurs extern in trenuri internationale, la bordul aeronavelor si navelor;

d) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni stipulate de prevederi legale exprese;

e) persoanele fizice, pentru operatiuni efectuate intre acestea cu caracter ocazional;

f) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite ce decurg din organizarea si/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul international de marfuri si de persoane si turismul international;

g) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni nemijlocite decurgand din contracte externe de prelucrare in regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, in masura in care colaboratorii rezidenti sunt nominalizati in autorizatia de perfectionare activa;

h) persoanele fizice, juridice si alte entitati, pentru operatiuni efectuate in strainatate;

i) persoanele juridice, pentru platile efectuate catre furnizori si subfurnizori, aferente bunurilor si serviciilor care intra in componenta produselor exportate, respectiv contribuie la realizarea serviciilor exportate."

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestare servicii de transport intern. Cum emitem factura de diferente curs valutar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016