Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii catre un sediu fix | Ce regim TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: sediu fix, contract furnizare, prestari servicii, codul fiscal, tva

Analizam astazi cazul unei societati comerciale care incheie un contract de servicii (Internet-telefonie) cu o companie rezidenta in UE si cu un cod VAT valid. Serviciile sunt livrate la reprezentanta acestuia in Romania, la o locatie indicata de acesta din Romania. Vom stabili astfel daca factura se va face cu TVA si daca valoarea tranzactiilor se va declara in Declaratia 390.


Solutia consultantului:

Potrivit art. 126 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal ,din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata  sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

"a) operatiunile care, in sensul art. 128 - 130, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;

b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania, in conformitate cu prevederile art. 132 si 133;


c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila, astfel cum este definita la art. 127 alin. (1), actionand ca atare;

d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 127 alin. (2)".

Referitor la locul prestarii serviciilor de intertelefonie, potrivit art. 133 alin. (2) din Codul fiscal :
"Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita"

"Pentru a se califica drept sediu fix al unei persoane impozabile, gradul de permanenta si structura acestuia in ceea ce priveste resursele tehnice si umane trebuie sa fie suficiente pentru a efectua regulat prestari de servicii impozabile, in cazul sediului fix de la care sunt prestate servicii conform  art. 133 alin. (3) din Codul fiscal , sau pentru a fi capabil sa primeasca si sa utilizeze serviciile respective, in cazul sediului fix catre care sunt furnizate servicii, conform  art. 133 alin. (2) din Codul fiscal ."(pct 13.3 din Normele metodologice de aplicare a art 133 alin 2 din Codul fiscal ).

Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta ca locul prestarii serviciilor este in Romania (serviciile sunt prestate catre reprezentanta din Romania). Drept urmare, operatiunea este impozabila in Romania, iar factura se va intocmi cu TVA.

Nu se declara in declaratia 390, iar in decontul de TVA se inscrie la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota de 24%".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii catre un sediu fix | Ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016