Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestari servicii cu numar TVA si cod EU. Ce obligatii apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Nov. 2017 Exclusiv
Tags: prestari servicii, declaratia 394, declaratia 300, tva

In analiza urmatoare, avem ca subiect o societate platitoare de TVA care a primit de la o societate din alt stat non-UE o factura pentru abonament "gazduire site pe o perioada de un an". Pe factura primita acesta societate a trecut la prestator un numar TVA cu cod EU, a aplicat TVA zero si a mentionat ca intra sub incidenta taxarii inverse conform articolului 196 din directive UE 2006112EC. In factura este trecut la beneficiar numarul de TVA al firmei din Romania. Vom vedea unde se declara acesta factura in declaratia 300, 394 sau 390 si la ce rand, precum si daca operatiunea este sau nu scutita de TVA. De asemenea, vom vedea daca se retine impozit pe veniturile nerezidentilor, precum si ce alte acte trebuie sa fie solicitate in afara acestei facturi.

 
Iata raspunsul specialistului:
 
Declaratia 394 este declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national. Factura in discutie are un element de extraneitate, deci nu se raporteaza in D394.
 
Decontul 300 de taxa pe valoarea adaugata trebuie sa cuprinda toate operatiunile pe care le efectueaza o societate platitoare de taxa pe valoarea adaugata. Factura primita, pentru ca intra sub incidenta taxarii inverse, se declara la randul 7 si 7.1 precum si la 20 si 20.1.
 
Ordinul nr. 591/2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" prevede in instructiuni inscrieri in continutul decontului, astfel:
 
Randul 7 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata pentru achizitiile de bunuri si servicii pentru care beneficiarul din Romania este persoana obligata la plata TVA conform art. 307 alin. (2) - (6) .
 
Randul 7.1 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata pentru achizitiile de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul din Romania este persoana obligata la plata TVA conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal.
 
 Randul 20 - se inscriu aceleasi informatii declarate la rd. 7. 
Randul 20.1 - se inscriu aceleasi informatii declarate la rd. 7.1. 
 
Declaratia 390 VIES este declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare.  Factura are trecut la Prestator un numar cu cod EU, ceea ce implica o decontare intracomunitara in ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata. Ea fa fi declarata in D390.
 
Nu este cazul retinerii unui impozit pe veniturile nerezidentilor deoarece nu exista conditiile acestei impuneri.
 
Trebuie sa solicitati numarul de identificare in scopuri de TVA al prestatorului din UE. Acesta trebuie sa fie un cod valid. Se poate verifica pe site-ul mfinante.ro la sectiunea VIES – verificarea numarului cod TVA.

 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de George Nitescu - Consultant fiscal
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestari servicii cu numar TVA si cod EU. Ce obligatii apar?":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016