Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Productie agricola persoana fizica neautorizata. Se datoreaza TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, persoana fizica neautorizata, productie agricola, receptie cereale, vanzare productie proprie

Prin cele ce urmeaza, ne oprim asupra cazului uneo persoane fizice neautorizate care vinde in 2011 propria productie agricola de cereale (in valoare de 3.500 euro) bazei de receptie a cerealelor, pe baza de documente oficiale intocmite de baza de receptie. Vom vedea astfel daca persoana in cauza datoreaza TVA retroactiv, cu mentiunea ca persoana in cauza nu e platitoare de TVA.




Solutia consultantului:

Opinia noastra este ca persoana fizica trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit plafonul de 35.000 de euro.

Mentionam ca incepand cu 1 iunie 2011 pentru livrarile de cereale si plante tehnice mentionate in tabelul de mai jos, care figureaza in nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul CEE nr.2658/87 din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun, se aplica masurile de simplificare prevazute de art.160 din Codul fiscal.

Cod NC Produs

1001 10 00 Grau dur

1001 90 10 Alac (Triticum spelta), destinat insamantarii

ex 1001 90 91 Grau comun destinat insamantarii

ex 1001 90 99 Alt alac (Triticum spelta) si grau comun, nedestinate insamantarii

1002 00 00 Secara

1003 00 Orz

1005 Porumb

1201 00 Boabe de soia, chiar sfaramate

1205 Seminte de rapita sau de rapita salbatica, chiar sfaramate

1206 00 Seminte de floarea soarelui, chiar sfaramate

1212 91 Sfecla de zahar
 

Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art.153 din Codul fiscal.

In cazul livrarilor de astfel de bunuri, inclusiv pentru avansurile incasate, furnizorii emit facturi fara taxa si inscriu pe aceste facturi o mentiune referitoare la faptul ca au aplicat taxarea inversa. Taxa se calculeaza de catre beneficiar si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Din punct de vedere contabil, beneficiarul va inregistra in cursul perioadei fiscale 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.

Inregistrarea taxei de catre cumparator atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa este denumita autolichidarea taxei pe valoarea adaugata. Colectarea TVA la nivelul taxei deductibile este asimilata cu plata taxei catre furnizor.

In decontul de taxa, operatiunile se vor evidentia astfel:

- furnizorul inscrie la rd.13 "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu drept de deducere, altele decat cele de la rd.1-3, si operatiuni supuse masurilor de simplificare" baza de impozitare pentru livrarile de cereale si plante tehnice;

* informatiile vor fi preluate din jurnalul de vanzari - cumparatorul inscrie:

-la rd.12 "Achizitii de bunuri si servicii supuse masurilor de simplificare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)" baza de impozitare si taxa colectata pentru achizitiile de cereale si plante tehnice; informatiile vor fi preluate din jurnalul de cumparari

-la rd.21 "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%" baza de impozitare si taxa deductibila aferenta achizitiilor din tara de cereale si plante tehnice; informatiile vor fi preluate din jurnalul de cumparari

De aplicarea masurilor de simplificare pentru livrarea de cereale si plante tehnice sunt responsabili atat furnizorii, cat si beneficiarii.

In concluzie: persoana fizica avea obligatia inregistrarii in scop de TVA in anul 2011 dar in acelasi timp avea obligatia aplicarii regimului de taxare inversa (daca a vandut produsele de mai sus si catre persoane inregistrate in scop de TVA de asemenea). Persoana fizica va datora TVA retroactiv si va plati TVA la bugetul de stat efectiv numai daca nu indeplineste conditiile mentionate mai sus, de aplicare a taxarii inverse.
 
Baza legala:

ART. 153 Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA


(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 145 alin. (2) lit. b), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, denumita in continuare inregistrare normala in scopuri de taxa, dupa cum urmeaza:

b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 (35.000 Euro in anul 2011) alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Productie agricola persoana fizica neautorizata. Se datoreaza TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016