Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Rambursarea TVA catre firme stabilite in alte state membre

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Sep. 2008
Tags: rambursarea tva, tva

De rambursarea TVA beneficiaza doar firmele stabilite in state membre care nu sunt inregistrate, dar nici nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. Acest fapt presupune ca ...

De rambursarea TVA beneficiaza doar firmele stabilite in state membre care nu sunt inregistrate, dar nici nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. Acest fapt presupune ca aceste firme sunt inregistrate in scopuri de TVA in statul membru in care sunt stabilite.

Baza legala pentru rambursarea taxei este reprezentata de art. 1472 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, si  pct. 49 din Normele metodologice de aplicare ale acestui cod.

  • Rambursarea se refera la:
    suma taxei facturate de alte persoane impozabile pentru bunurile mobile livrate sau serviciile prestate in Romania catre firma solicitanta;
  • taxa achitata pentru importul de bunuri in Romania.

Retineti!
Rambursarea se efectueaza doar pentru suma TVA achitata integral.

Procedura de rambursare a TVA

Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a TVA catre firme stabilite in state membre este reglementata prin O.M.P. nr. 523 din 3 aprilie 2007, publicat in M.Of. nr. 255 din 17 aprilie 2007.

Rambursarea se efectueaza pe o perioada de minimum 3 luni sau maximum un an calendaristic ori pe o perioada mai mica de 3 luni ramasa din anul calendaristic.

Cererea se completeaza pe un formular tipizat, cod 308 denumit "Cerere de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene", cod MFP 14.13.03.02/8 si trebuie insotita de urmatoarele documente:

1. facturile si declaratiile vamale de import, in original, pentru a face dovada sumei solicitate la rambursare;

2. certificatul emis de autoritatea fiscala din statul membru in care este stabilit din care sa rezulte ca este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru;

3. declaratia scrisa din care sa rezulte ca in perioada pentru care se solicita rambursarea de TVA nu a efectuat livrari de bunuri sau prestari de servicii care au locul de livrare sau locul de prestare in Romania;

4. un angajament prin care se obliga sa restituie orice suma rambursata eronat.

Toate documentele enumerate de la numarul 1 la 4 trebuie insotite de traduceri in limba romana certificate de traducatori autorizati, obligatie ce rezulta din art. 8 alin. (2) din O.G. nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Modalitatea de depunere a cererii
Cererea de rambursare se depune in format electronic la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti prin doua modalitati:

- direct la registratura;

- la posta, prin scrisoare recomandata;

Cererea se depune fie de catre firma indreptatita sa solicite rambursarea, fie de catre imputernicitul desemnat conform art. 18 din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata.
 
Termenul de depunere al cererii:
Cererea se depune in termen de 6 luni de la incheierea anului calendaristic in care taxa devine exigibila.

Rambursarea efectiva
Rambursarea se efectueaza numai dupa emiterea formularului "Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene", cod MFP 14.13.02.02/08.

Decizia se emite in doua exemplare, sub rezerva verificarii ulterioare conform art. 88 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata. In acest sens, decizia de rambursare este considerata un act administrativ fiscal asimilat deciziei de impunere.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Rambursarea TVA catre firme stabilite in alte state membre":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016