Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Rambursarea TVA. Modificari si efecte

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Aug. 2009
Tags: rambursarea tva, tva, rambursare a tva

NoutateUna dintre probleme stringente cu care se confrunta contribuabilul roman este intarzierea rambursarilor de TVA de catre Fisc. Recent s-au luat masuri legislative privind chestiunea rambursarii ...

Noutate
Una dintre probleme stringente cu care se confrunta contribuabilul roman este intarzierea rambursarilor de TVA de catre Fisc. Recent s-au luat masuri legislative privind chestiunea rambursarii TVA. Este vorba despre Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.308/2009 privind unele masuri pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, precum si pentru stingerea prin compensare sau restituire a sumelor reprezentand taxa pe valoarea adaugata aprobata prin decizia de rambursare.

1. Categoria de risc fiscal

In ceea ce priveste modalitatile de restituire a TVA, noua reglementare nu aduce noutati. Astfel, in vederea solutionarii deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, Fiscul incadreaza fiecare persoana impozabila intr-o categorie de risc fiscal. In functie de acest risc fiscal, rambursarea TVA se solutioneaza astfel:

  • prin emiterea deciziei de rambursare a TVA;
  • cu analiza documentara;
  • cu inspectie fiscala anticipata.

Deciziile de rambursare a TVA emise in cazul riscului fiscal mic si mediu sunt decizii sub rezerva verificarii ulterioare.

2. Ordinea de solutionare a cererilor de rambursare

Nici in privinta ordinii de solutionare a cererilor nu avem noutati. Noua reglementare trimite expres la vechea modalitate, si anume la solutionarea cererilor in ordinea cronologica a inregistrarii lor la Fisc.

3. Termenul de solutionare a cererilor de rambursare

Noua reglementare nu modifica termenul de solutionare a cererii de rambursare, care ramane cel vechi, de 45 de zile de la inregistrare.

In situatiile in care, pentru solutionarea cererii, sunt necesare informatii suplimentare relevante pentru luarea deciziei, potrivit Codului de procedura fiscala termenul de solutionare se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data solicitarii informatiilor si data primirii lor.

In cazul in care, pentru obtinerea informatiilor suplimentare, Fiscul solicita altor organe fiscale efectuarea unui control incrucisat, acesta transmite rezultatele controlului in termen de 45 de zile de la solicitare. Acest termen se poate prelungi in cazuri justificate cu 45 de zile.

Controlul incrucisat in vederea solutionarii deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare poate fi efectuat si de catre comisarii Garzii Financiare, in cazuri temeinic justificate, cu aprobarea presedintelui ANAF.

4. Cum se face restituirea?

In cazul in care ni s-a emis o decizie de rambursare a TVA si avem inregistrate obligatii fiscale restante, Fiscul efectueaza compensarea acestora.

In situatia in care suma aprobata la rambursare, inscrisa in decizia de rambursare a TVA, este mai mare decat cuantumul obligatiilor fiscale compensate, restituirea diferentei se efectueaza in termen de 45 de zile.

! Important

Sa nu uitam ca pentru sumele de rambursat de la buget avem dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului de solutionare a cererii de rambursare. Acordarea dobanzilor se face numai in baza unei cereri. Dobanda datorata este la nivelul majorarii de intarziere, adica este de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care depun deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, au posibilitatea sa urmareasca stadiul solutionarii acestora, pe paginawww.anaf.ro.

Concluzie

Ordinul nu aduce modificari spectaculoase in ceea ce priveste rambursarile de TVA.

Pentru nerambursarea TVA in termenul de 45 de zile, ne-am fi asteptat ca noua reglementare sa prevada ca se acorda dobanzi automat, asa cum de altfel, se pretinde contribuabililor care nu-si indeplinesc obligatiile fiscale la termen. Plata de catre Fisc a dobanzilor, doar „la cererea contribuabilului“ ne duce cu gandul la eventuale represiuni descurajante ale Fiscului impotriva indraznetului care a formulat cererea. Sa speram totusi ca Fiscul nu va declansa controale exagerate impotriva acestuia...

Acte normative aplicabile:

Capitolul II lit. A pct. 1, 2 si 6 din Metodologia de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, aprobata prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 1.857/2007
Art. 1, art. 2 alin. (1), (2) si (5), art. 3 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.308/2009 privind unele masuri pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, precum si pentru stingerea prin compensare sau restituire a sumelor reprezentand taxa pe valoarea adaugata aprobata prin decizia de rambursare
Art. 70, art. 120 alin. (7) si art. 124 din Codul de procedura fiscala

Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 33, august 2009

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infoTVA.ro" si link catre  www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 25 august 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Rambursarea TVA. Modificari si efecte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016