Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Raspunsul consultantului fiscal: Invalidarea codului TVA din oficiu de catre autoritatea fiscala. Conditii si consecinte fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Adrian Benta la 15 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: decont tva, cabinet contabilitate, codul fiscal, anularea codului tva, oficiu, achizitii

In cazul urmator, discutam despre un cabinet de contabilitate, in contextul in care, in cazul in care se depun doua deconturi de TVA consecutiv in zero se anuleaza din oficiu codul de inregistrare in scopuri de TVA.



1. In ce alte conditii se poate anula din oficiu codul de inregistrare in scopuri de TVA?

2. Care sunt consecintele fiscale daca s-au efectuat achizitii intracomunitare de catre o societate platitoare de TVA fara sa fie inscrisa in ROI? Ulterior s-a inscris.



In anul 2015, anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA de catre autoritatea fiscala este reglementata de art. 153 alin. (9) din Codul fiscal ce enumera cazurile cand este posibila aceasta anulare astfel:

1. Daca contribuabilul este declarat inactiv conform Codului de procedura fiscala, de la data declararii ca inactiva.

Contribuabilii sunt declarati inactivi daca:
a) nu isi indeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organele fiscale au constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat, potrivit procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

2. daca a intrat in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii, de la data inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului;

3. Daca asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau unele fapte ce reprezinta infractiuni la regimul economic si/sau instituirea raspunderii in solidar.

4. Daca timp de 6 luni de zile nu au fost depuse deconturile de TVA sau nu s-au facut achizitii sau livrari in sfera TVA.

5. Daca persoana impozabila nu era obligata si nici nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA.

6. La momentul la care societatea solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, avand o cifra de afaceri mai mica decat plafonul de inregistrare.

7. Daca societatea nu poate justifica indeplinirea conditiilor de desfasurare a activitatii economice in conditiile OpANAF nr. 17/2015 privind criteriile de conditionare a inregistrarii in scopuri de TVA.

In ceea ce privelste a doua parte a intrebarii, plecam de la prezumtia ca societatea este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri taxabile fara sa fie inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

In acest sens, din punctul nostru de vedere, exista urmatoarele consecinte fiscale:

    societatea inregistreaza in continuare obligatia platii TVA prin taxare inversa inregistrand suma de TVA atat ca TVA deductibila cat si ca TVA colectata in decontul de TVA;
    societatea depune declaratia recapitulativa 390;
    societatea isi insuseste riscul sanctionarii contraventionale cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei cu posibilitatea platii in 48 ore a jumatate din minim.

In acest sens, este emisa si o circulara a Ministerului de Finante, Circulara nr. 81544/2010.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta - Consultant fiscal si doctor in economie



Autor: Adrian Benta

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Raspunsul consultantului fiscal: Invalidarea codului TVA din oficiu de catre autoritatea fiscala. Conditii si consecinte fiscale":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016