Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Recuperare pierdere fiscala si plata impozitului minim

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mai. 2010
Tags: plata impozitului minim, declaratia 101

Intrebare Un SRL a inregistrat in 2009 pierdere contabila de 50 lei si profit fiscal 133 lei (-50+183 impozit minim). Din anii anteriori SRL-ul are de recuperat pierdere fiscala de 2000 lei. SRL-ul ...

Intrebare
Un SRL a inregistrat in 2009 pierdere contabila de 50 lei si profit fiscal 133 lei (-50+183 impozit minim).

Din anii anteriori SRL-ul are de recuperat pierdere fiscala de 2000 lei. SRL-ul si-a suspendat activitatea in iunie 2009. In declaratia 101 apare ca societatea si-a recuperata fiscal 133 lei din anii anteriorri. Este corect asa?

Raspuns

1. Recuperarea pierderii fiscale stabilite prin declaratia anuala de impozit pe profit nu este optionala, avand loc de fiecare data cand in anul fiscal curent se inregistreaza profituri impozabile.

2. De cealalta parte, introducerea impozitului minim, in/pentru 2009, a amendat fiecare trimestru in care impozitul pe profit aferent acelui trimestru (la care a fost avuta in vedere si pierderea fiscala reportata) a fost mai mic decat transa de impozit minim.

3. In exemplul d-voastra, cheltuiala cu impozitul nu a generat ea insasi profitul impozabil. Daca initial a diminuat profitul contabil, ulterior a fost adaugata ca nedeductibila, ceea ce a condus la un efect zero in determinarea bazei impozabile.
Coroborand cele de mai sus si facand abstractie de echitatea, pe fond, a masurii, profitul impozabil curent de 133 RON din anul de referinta este in mod corect acoperit din pierderea fiscala, rezultand o pierdere reportabila (diminuata) de 1.867 RON.

Conform art. 114 din Normele in aplicarea art. 18 „Impozit minim” din Codul Fiscal:
111. Contribuabilii mentionati la art. 18 alin. (2) din Codul fiscal, la determinarea impozitului datorat, vor avea in vedere urmatoarele:

a) calculul impozitului pe profit aferent trimestrului/anului, potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal;

b) incadrarea in transa de venituri totale anuale prevazuta la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal in functie de veniturile totale anuale inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile prevazute la art. 18 alin. (4) din Codul fiscal;

c) stabilirea impozitului minim anual/trimestrial datorat corespunzator transei de venituri totale anuale, determinata potrivit lit. b);

d) compararea impozitului pe profit trimestrial/anual cu impozitul minim trimestrial/anual si plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari.
(...)

114. Impozitul pe profit aferent trimestrului/anului se calculeaza potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal, inclusiv cele referitoare la recuperarea pierderii fiscale prevazute la art. 26 din titlul II "Impozitul pe profit".

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Recuperare pierdere fiscala si plata impozitului minim":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016