Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Refacturare bunuri catre societate-mama

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Oct. 2009
Tags: refacturare bunuri, societate-mama, tva

O societate comerciala cu raspundere limitata, persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, cumpara diverse scule, obiecte de inventar ...

O societate comerciala cu raspundere limitata, persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, cumpara diverse scule, obiecte de inventar pe care le foloseste, dar pentru care societatea-mama din strainatate va suporta costurile. Aceste bunuri se refactureaza societatii-mama din strainatate. Cum se trateaza aceste operatiuni?
  
Conform art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.

De asemenea, conform art. 128 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul a doua sau mai multe transferuri succesive ale dreptului de proprietate asupra unui bun, fiecare transfer este considerat o livrare separata a bunului, chiar daca bunul este transportat direct beneficiarului final.

Societatea comerciala cu raspundere limitata  a primit de la furnizor  o facturi pe numele sau pentru livrarile de bunuri realizate in beneficiul sau si nu in beneficiul societatii-mama din strainatate, facturile fiind  achitate furnizorilor de catre societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania, caz in care nu au loc livrari succesive de bunuri, in sensul art. 128 alin. (6) din Codul fiscal.

Daca societatea-mama din strainatate a acceptat sa suporte costurile bunurilor achizitionate de catre societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania fara sa primeasca  un avantaj, in conformitate cu prevederile art. 155 alin. (1) din Codul fiscal, nu se poate emite factura pentru decontarea acestor costuri deoarece nu reprezinta livrari de bunuri sau prestari de servicii, in sensul art. 128 alin. (1) si art. 129 alin. (1) din Codul fiscal.

Prin urmare decontarea sumelor reprezentand contravaloarea fara sau cu TVA aferenta achizitiilor de scule si obiecte de inventar trebuie consemnata intr-un alt document, respectiv in documentul de incasare la societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania care incaseaza sumele  si un document de plata la societatea-mama care a platit sumele respective, iar pentru a stabili natura economica a sumelor decontate trebuie intocmit un alt document din care sa rezulte suportarea de catre societatea-mama fara sa obtina un avantaj de la societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania a costurilor respective.

Daca se considera livrari de bunuri si se emite factura atunci se pastreaza regimul de taxa pe valoarea adaugata de la livrarea efectuata de funizori catre societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania si se colecteaza taxa pe valoarea adaugata corespunzator bazei de impozitare determinate conform art. 137 din Codul fiscal, iar socitatea-mama va dispune de bunuri ca si un proprietar, chiar daca  bunurile sunt folosite de societatea comerciala cu raspundere limitata din Romania.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul info TVA.ro" si link catre  www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 13 octombrie 2009

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Refacturare bunuri catre societate-mama":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016