Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA: achizitie intracomunitara

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2010
Tags: tva, achizitii intracomunitare

Irina Coma, valabil la 02-Dec-2010Intrebare: O societate se infiinteaza in 15 oct 2010. In data de 21 oct 2010 achizitioneaza marfuri din Bulgaria, furnizorul fiind inregistrat in scopuri TVA; pe ...

Irina Coma, valabil la 02-Dec-2010 

Intrebare: O societate se infiinteaza in 15 oct 2010. In data de 21 oct 2010 achizitioneaza marfuri din Bulgaria, furnizorul fiind inregistrat in scopuri TVA; pe factura in coloana de TVA este inscrisa valoarea 0 (zero).

Ce obligatii are cumparatorul din Romania inregistrat in scopuri de TVA care vinde marfurile achizitionate? Depune decont 300 lunar, initial acesta fiind inregistrat trimestrial? La ce rand trece achizitia din Bulgaria? Care sunt inregistrarile contabile pentru aceasta achizitie?

Pune si tu o intrebare Specialistilor in Fiscalitate
Detalii Click Aici

Raspuns:
In primul rand societatea din Romania trebuie sa fie inregistrata si in Registrul operatorilor intracomunitari. Daca societatea are ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, aceasta trebuia sa depuna Cerere 092 pentru schimbarea perioadei fiscale de la trimestru la luna calendaristica in conformitatea cu prevederile art 1561 alin 6 1 din Codul fiscal.

„(61) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)—(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 1562 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

(62) Persoana impozabila care potrivit alin. (61) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.

Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni conform alin. (1) la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala. In acest sens va trebui sa depuna declaratia de mentiuni prevazuta la alin. (6).”

Astfel, daca achizitia intarcomunitara de bunuri a fost efectuata in luna octombrie, pana la data de 5 noiembrie trebuie sa depuneti Declaratia 092 si sa solicitati declararea lunara a TVA, incepand chiar cu luna octombrie.La 25 noiembrie,se depunea astfel decont de TVA lunar pentru luna octombrie si, tot lunar pentru lunile urmatoare.

Pentru achizitia intracomunitara efectuata, din punct de vedere al TVA, societatea va efectua taxarea inversa:

 4426                            =                                     4427,

operatiune care o va raporta in Decontul de TVA la rd. 5.,5.1 respectiv 17,17.1.

Totodata, operatiunea se declara si in Declaratia 390 pana la data de 15 a lunii urmatoare – respectiv pana la data de 15 noiembrie (in cazul prezentat).
Inregistrarea bunurilor achizitionate se efectueaza astfel:

371                           =                                          401

 si

 4426                       =                                           4427.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA: achizitie intracomunitara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016