Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regim TVA livrare imobil. Cum vindem fara adaugarea TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: tva, regim tva livrare imobil, constructie, livrarea unei constructii, ajustarea tva

Vom analiza mai jos cazul unei societati comerciale care detine un bloc de apartamente pe care le inchiriaza sau le vinde, in ambele situatii aplicand TVA. Societatea a construit acest bloc, si-a recuperat TVA-ul, iar acum se afla in insolventa. Codul CAEN al acestei firme este de dezvoltare (promovare) imobiliara. Vom stabili daca societatea poate vinde acest bloc fara sa adauge TVA.

Solutia consultantului:

Potrivit prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, livrarea de constructii sau parti de constructii vechi este o operatiune scutita de TVA fara drept de deducere (adica facturarea se face cu 0 TVA). Livrarea de constructii noi insa este o operatiune taxabila TVA (adica facturarea se face cu TVA).

Conform definitiilor, livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii.

O constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau  parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv TVA, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei sau a partii din constructie, astfel cum aceasta este stabilita printr-un raport de expertiza, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii.

Din informatiile furnizate intelegem ca imobilul pe care intentionati sa-l vindeti nu mai intruneste criteriile pentru a fi clasificat drept constructie noua, drept urmare livrarea acestuia se poate face in regim de scutire de TVA (adica cu TVA 0).

Cu toate acestea, daca imobilul se vinde fara TVA in masura in care la constructia imobilului s-a dedus TVA (care s-a si recuperat asa cum indicati in textul intrebarii) atunci societatea dvs. va avea obligatia ajustarii taxei deduse. Practic va trebui sa colecteze cota-parte din TVA dedusa (calculata in functie de perioada ajustarii) pe care va trebui sa o returneze bugetului de stat.

Deci in concluzie livrarea se poate face fara TVA insa acest lucru implica ajustarea TVA dedusa.

Livrarea imobilului se poate face insa si cu TVA in masura in care societatea dvs. opteaza conform prevederilor art. 141 alin. (3) din Codul fiscal pentru acest lucru. In situatia in care societatea opteaza sa vanda imobilul cu TVA, atunci nu va mai avea obligatia ajustarii TVA deduse insa va emite facturile de vanzare cu TVA ca si pana acum.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regim TVA livrare imobil. Cum vindem fara adaugarea TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016