Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul special pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Mar. 2011
Tags: persoane impozabile nestabilite, persoane neimpozabile, tva, regim special

(1) In intelesul prezentului articol:a) persoana impozabila nestabilita inseamna persoana impozabila care nu are un sediu fix si nici nu este stabilita in Comunitate, careia nu i se solicita din alte ...


(1) In intelesul prezentului articol:

a) persoana impozabila nestabilita inseamna persoana impozabila care nu are un sediu fix si nici nu este stabilita in Comunitate, careia nu i se solicita din alte motive sa se inregistreze in Comunitate in scopuri de TVA si care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabile stabilite in Comunitate;

b) stat membru de inregistrare inseamna statul membru ales de persoana impozabila, nestabilita pentru declararea inceperii activitatii sale ca persoana impozabila pe teritoriul comunitar, conform prezentului articol;

c) stat membru de consum inseamna statul membru in care serviciile electronice isi au locul prestarii, in conformitate cu art. 56 alin. (1) lit. k) din Directiva 112, in care beneficiarul, care nu actioneaza in calitate de persoana impozabila in cadrul unei activitati economice, este stabilit, isi are domiciliul sau resedinta obisnuita.

(2) Persoana impozabila nestabilita care presteaza servicii electronice, astfel cum sunt definite la art. 1251 alin. (1) pct. 26, unor persoane neimpozabile stabilite in Comunitate sau care isi au domiciliul sau resedinta obisnuita intr-un stat membru poate utiliza un regim special pentru toate serviciile electronice prestate in Comunitate. Regimul special permite, printre altele, inregistrarea unei persoane impozabile nestabilite intr-un singur stat membru, conform prezentului articol, pentru toate serviciile electronice prestate in Comunitate catre persoane neimpozabile stabilite in Comunitate.

(3) In cazul in care o persoana impozabila nestabilita opteaza pentru regimul special si alege Romania ca stat membru de inregistrare, la data inceperii operatiunilor taxabile, persoana respectiva trebuie sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii la organul fiscal competent. Declaratia trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea/numele persoanei impozabile, adresa postala, adresele electronice, inclusiv pagina de internet proprie, codul national de inregistrare fiscala, dupa caz, precum si o declaratie prin care se confirma ca persoana nu este inregistrata in scopuri de TVA in Comunitate. Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare trebuie aduse la cunostinta organului fiscal competent, pe cale electronica.

(4) La primirea declaratiei de incepere a activitatii organul fiscal competent va inregistra persoana nestabilita cu un cod de inregistrare special in scopuri de TVA si va comunica acest cod persoanei respective prin mijloace electronice. In scopul inregistrarii nu este necesara desemnarea unui reprezentant fiscal.

(5) Persoana impozabila nestabilita trebuie sa notifice, prin mijloace electronice, organul fiscal competent, in caz de incetare a activitatii sau in caz de modificari ulterioare, care o exclud de la regimul special.

(6) Persoana impozabila nestabilita va fi scoasa din evidenta de catre organul fiscal competent, daca se indeplineste una dintre urmatoarele conditii:

a) persoana impozabila informeaza organul fiscal ca nu mai presteaza servicii electronice;

b) organul fiscal competent constata ca operatiunile taxabile ale persoanei impozabile s-au incheiat;

c) persoana impozabila nu mai indeplineste cerintele pentru a i se permite utilizarea regimului special;

d) persoana impozabila incalca in mod repetat regulile regimului special.

(7) In termen de 20 de zile de la sfarsitul fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila nestabilita trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, un decont special de taxa, potrivit modelului stabilit de Ministerul Finantelor Publice, indiferent daca au fost sau nu furnizate servicii electronice in perioada fiscala de raportare.

(8) Decontul special de taxa trebuie sa contina urmatoarele informatii:

a) codul de inregistrare prevazut la alin. (4);

b) valoarea totala, exclusiv taxa, a prestarilor de servicii electronice, pentru perioada fiscala de raportare, cotele taxei aplicabile si valoarea corespunzatoare a taxei datorate fiecarui stat membru de consum in care taxa este exigibila;

c) valoarea totala a taxei datorate in Comunitate.

(9) Decontul special de taxa de intocmeste in lei. In cazul in care prestarile de servicii s-au efectuat in alte monede se va folosi, la completarea decontului, rata de schimb in vigoare in ultima zi a perioadei fiscale de raportare. Ratele de schimb utilizate sunt cele publicate de Banca Centrala Europeana pentru ziua respectiva sau cele din ziua urmatoare, daca nu sunt publicate in acea zi.

(10) Persoana impozabila nestabilita trebuie sa achite suma totala a taxei datorate Comunitatii intr-un cont special, in lei, deschis la trezorerie, indicat de organul fiscal competent, pana la data la care are obligatia depunerii decontului special. Prin norme se stabileste procedura de virare a sumelor cuvenite fiecarui stat membru, pentru serviciile electronice desfasurate pe teritoriul lor, de persoana impozabila nestabilita, inregistrata in Romania in scopuri de TVA.

(11) Persoana impozabila nestabilita trebuie sa tina o evidenta suficient de detaliata a serviciilor pentru care se aplica acest regim special, pentru a permite organelor fiscale competente din statele membre de consum sa determine daca decontul prevazut la alin. (7) este corect. Aceste evidente se pun la dispozitie electronic, la solicitarea organului fiscal competent, precum si a statelor membre de consum. Persoana impozabila nestabilita va pastra aceste evidente pe o perioada de 10 ani de la incheierea anului in care s-au prestat serviciile.

(12) Persoana impozabila nestabilita care utilizeaza regimul special nu exercita dreptul de deducere prin decontul special de taxa, conform art. 1471, dar va putea exercita acest drept prin rambursarea taxei achitate, in conformitate cu prevederile art. 1472 alin. (1) lit. b), chiar daca o persoana impozabila stabilita in Romania nu ar avea dreptul la o compensatie similara in ceea ce priveste taxa sau un alt impozit similar, in conditiile prevazute de legislatia tarii in care isi are sediul persoana impozabila nestabilita.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul special pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii electronice persoanelor neimpozabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016