Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul TVA al achizitiilor de programe informatice pe cale electronica

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 02 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, declaratie tva, formular 3012, decont special de tva

Cum se trateaza din punct de vedere al TVA achizitia programelor informatice pe cale electronica? Este o achizitie de bunuri sau o achizitie de servicii? Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice alta retea electronica si care este in principal automatizata, necesitand interventie umana minima, este considerata prestare de servicii fiind un serviciu furnizat pe cale electronica, conform art. 125 indice 1 alin. (1) pct. 26 din Codul fiscal.

In ceea ce priveste locul prestarii, serviciilor furnizate pe cale electronica li se aplica regula generala prevazuta la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, potrivit careia locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Aceste servicii de care beneficiaza persoane impozabile stabilite in Romania si care sunt prestate de un prestator persoana impozabila care nu este stabilit in Romania, au locul prestarii in Romania, fiind aplicabile cotele de TVA prevazute la art. 140 din Codul fiscal sau, dupa caz, scutirile de TVA prevazute la art. 141, 143, 144 sau 1441 din Codul fiscal.

Persoanele impozabile care sunt stabilite in Romania sunt obligate la plata taxei pe valoare adaugata in Romania aferenta acestor servicii daca furnizorul nu este stabilit pe teritoriul Romaniei sau nu este considerat a fi stabilit pentru aceste prestari de servicii pe teritoriul Romaniei.
Persoanele neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal vor depune  Decontul special de TVA – Formular 301.

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 vor evidentia in decontul de TVA -  Formular 300, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-1471 din Codul fiscal, taxa aferenta serviciilor achizitionate.

Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa - Formularul 390, ca  achizitie intracomunitara de servicii (S).
 
In ceea ce priveste declaratia Intrastat, cu privire la introducerile de software Manualul pentru furnizorii de informatii statistice, Partea a II – a stabileste ca nu se declara prin Intrastat expedierile/introducerile de software care nu sunt insotite de o miscare fizica a bunurilor: de exemplu achizitionarea/livrarea de licente aditionale care se refera la un software achizitionat/livrat anterior si care nu sunt insotite de o miscare fizica de bunuri, livrarea de software prin internet sau primirea acestora pe email nu se vor raporta la Intrastat.
 
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul TVA al achizitiilor de programe informatice pe cale electronica":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016