Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul TVA pentru achizitiile de mijloace de transport second-hand

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: regimul tva, transport, second-hand, regimul special, bunurile second-hand, furnizori

Din punct de vedere al TVA sunt tratate diferit achizitiile de mijloace de transport noi si achizitiile de mijloace de transport second hand de la furnizori din Uniunea Europeana.


In acest sens mijloacele de transport noi sunt cele prevazute la lit. a) si care indeplinesc conditiile de la lit. b), respectiv:

   a) mijloacele de transport reprezinta o nava care depaseste 7,5 m lungime, o aeronava a carei greutate la decolare depaseste 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a carui capacitate depaseste 48 cm3 sau a carui putere depaseste 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu exceptia:
   1. navelor destinate navigatiei maritime, utilizate pentru transportul international de persoane si/sau de bunuri, pentru pescuit ori alta activitate economica sau pentru salvare ori asistenta pe mare; si
   2. aeronavelor utilizate de companiile aeriene care realizeaza in principal transport international de persoane si/sau de bunuri cu plata;
   b) conditiile care trebuie indeplinite sunt:
   1. in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;
   2. in cazul unei nave, aceasta sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari a caror durata totala depaseste 100 de ore;
   3. in cazul unei aeronave, aceasta sa nu fi fost livrata cu mai mult de 3 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat zboruri a caror durata totala depaseste 40 de ore.

In ceea ce priveste regimul TVA aplicabil la achizitia autoturismelor care nu sunt considerate mijloace de transport noi, pentru livrarea autoturismului furnizorul din Comunitate poate aplica:

-    fie regimul normal de taxare,
-    fie regimul special pentru bunuri second hand conform echivalentului art. 152 indice 2 din Codul fiscal din legislatia acestui stat.

In situatia in care furnizorul aplica regimul normal de taxare achizitia efectuata reprezinta o achizitie intracomunitara impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.  Pentru achizitia efectuata persoanelor impozabile din Romania ii revin urmatoarele obligatii:

- sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari conform art. 158 indice 2 din Codul fiscal.
- sa depuna decontul de TVA (formularul 300) in care sa inscrie taxa pe valoare adaugata atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila;
- sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390).

In situatia in care furnizorul aplica regimul special pentru bunurile second hand achizitia efectuata nu este impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal. Furnizorul trebuie sa mentioneze pe factura emisa aplicarea acestui regim.
In acest caz persoana  impozabila din Romania nu efectueaza o achizitie intracomunitara impozabila in Romania si, ca atare, nu are obligatia de a se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari si nu declara achizitia in declaratia recapitulativa (formular 390).

Regimul special pentru bunurile second-hand este reglementat de art. 152 indice 2 din Codul fiscal si normele metodologice date in aplicarea acestuia.
O persoana impozabila revanzatoare poate aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Comunitatii, de la unul dintre urmatorii furnizori:
   a) o persoana neimpozabila;
   b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. g);
   c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
   d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.


Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul TVA pentru achizitiile de mijloace de transport second-hand":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016