Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regularizarea avansurilor incasate inainte de scoaterea din evidenta platitorilor de TVA. Regimul TVA aplicabil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: regularizarea avansurilor, data livrarii, regimul de impozitare, data exigibilitatii, factura, scoaterea din evidenta

Regimul TVA aplicabil pentru operatiunile impozabile este regimul in vigoare la data la care intervine faptul generator, respectiv la data livrarii bunurilor ori prestarii serviciilor.


Prin exceptie, se aplica regimul de impozitare in vigoare la data exigibilitatii taxei pentru situatiile prevazute la art. 134 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv:

 a) in situatia in care se emite o factura inainte de data la care intervine faptul generator. In acest caz exigibilitatea TVA intervine la data emiterii facturii iar regimul de impozitare este cel in vigoare la aceasta data.

   b) in situatia in care se incaseaza un avans inainte de data la care intervine faptul generator. In acest caz exigibilitatea TVA intervine la data la care se incaseaza avansul. Regimul de impozitare este cel in vigoare la aceasta data.

   c) pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii realizate prin masini automate de vanzare, de jocuri sau alte masini similare. Pentru aceste operatiuni exigibilitatea TVA intervine la data extragerii numerarului. Regimul de impozitare este cel in vigoare la aceasta data.

Asadar, in aceste situatii regimul de impozitare este cel in vigoare la data exigibilitatii TVA.
 
Ca atare, persoanele impozabile scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire  care au emis facturi sau au incasat avansuri, pentru contravaloarea partiala a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile, inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, pentru care faptul generator de taxa (livrarea de bunuri/prestarea de servicii) intervine dupa scoaterea din evidenta, vor regulariza facturile emise pentru a se aplica regimul de impozitare in vigoare la data livrarii de bunuri/prestarii de servicii.

In acest sens furnizorul/prestatorul neinregistrat in scopuri de TVA va emite factura de regularizare pe care inscrie:

-    cu semnul minus baza de impozitare si taxa colectata pentru partea facturata/incasata inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA si
-    contravaloarea integrala a livrarii de bunuri/prestarii de servicii aplicand regimul de scutire, pe aceeasi factura sau pe o factura separata.

Facturile de regularizare se transmit beneficiarului care are obligatia sa efectueze ajustarile taxei deduse.

Factura de regularizare nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA a furnizorului/prestatorului.

Furnizorul/Prestatorul poate solicita restituirea taxei colectate astfel regularizate pe baza formularului (307) "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata".



Autor: Irina Dumitrescu

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regularizarea avansurilor incasate inainte de scoaterea din evidenta platitorilor de TVA. Regimul TVA aplicabil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016