Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regularizarea avansurilor incasate pentru livrarea cerealelor si plantelor tehnice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Nov. 2011
Tags: plante tehnice, factura, livrare cereale

La emiterea facturii de livrare a cerealelor pentru care s-a achitat un avans anterior introducerii regimului de taxare inversa, odata cu regularizarea sumelor incasate in avans se aplica simultan ambele regimuri de taxare, in vigoare la data exigibilitatii TVA:


* regimul normal prin colectarea TVA 24% in limita avansului incasat in vigoare la data incasarii avansului. deci, la data livrarii bunurilor, se pastreaza regimul de taxare aplicat la data facturarii avansului;
* regimul de taxare inversa prin aplicarea masurilor de simplificare pentru valoarea neacoperita prin avans.

Astfel, sunt aplicabile prevederile punctului 82 alin. (8) din Normele de aplicare a art. 160 prin care se reglementeaza faptul ca in vederea solutionarii situatiilor tranzitorii datorate eliminarii sau includerii unor operatiuni in categoria celor pentru care se aplica taxarea inversa in baza prevederilor art. 160 din Codul fiscal, trebuie aplicate reglementarile de la art. 134 alin. (6) din Codul fiscal care prevad: „Prin exceptie de la prevederile alin. (4) si (5), in cazul modificarilor de cote se aplica prevederile art. 140 alin. (3) si (4), iar pentru operatiunile prevazute la art. 160 regimul aplicabil este cel de la data la care intervine exigibilitatea taxei.”

Pentru clarificare, in Normele metodologice de aplicare a art. 160 este prezentat urmatorul exemplu privind situatia tranzitorie de eliminare a masurilor de simplificare:
O persoana impozabila aflata in stare de insolventa a emis facturi partiale si/sau de avansuri in cursul anului 2009.

Faptul generator de taxa are loc dupa data de 1 ianuarie 2010. La regularizarea facturilor partiale si/sau de avansuri emise in anul 2009 se va mentine regimul aplicat la data exigibilitatii de taxa, respectiv taxarea inversa, furnizorul/prestatorul fiind obligat la plata taxei conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal numai pentru diferenta dintre valoarea livrarii/prestarii si sumele facturate in anul 2009.

Situatia se complica daca operatiunile negociate in valuta sunt achitate in lei, caz in care sunt aplicabile prevederile art. 139 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal prin care se reglementeaza in mod expres faptul ca se aplica ultimul curs de schimb comunicat de B.N.R. la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regularizarea avansurilor incasate pentru livrarea cerealelor si plantelor tehnice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016