Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Reinregistrarea in scopuri de TVA dupa anularea din oficiu a codului. Ce optiuni are societatea?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: reinregistrarea in scopuri de tva, anularea din oficiu, anulare cod tva, declaratia 088, codul fiscal

In randurile de mai jos, avem cazul unei societati comerciale careia i-a fost anulata din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA in luna februarie 2015 in conformitate cu prevederile art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal (art. 316 alin. (11) lit. e) din noul Cod fiscal).

Societatea nu a mai desfasurat activitate in acesta perioada, dar incepand cu luna mai se doreste reinceperea activitatii economice cu un alt obiect de activitate, fara a fi inregistrata in scopuri de TVA.

Vom vedea astfel daca exista solutii legale ca o societate comerciala careia i-a fost anulata din oficiu inregistrarea in scopuri de TVA conform art.316 alin. (11) lit. e) din noul Cod fiscal poate sa isi reia activitatea ca neplatitor de TVA fara a fi supusa obligatiei de plata a TVA colectata pentru veniturile inregistrate conform art. 11 alin. (8).

Din pacate, nu exista o solutie legala prin care o societate comerciala cu codul  TVA anulat din oficiu sa isi reia activitatea ca neplatitor de TVA, aplicand regimul special de scutire reglementat in Noul Cod fiscal prin art. 310. Acest aspect este reglementat, in mod expres, prin art. 316 " Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA", alin. (14) din Codul fiscal "Persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute la alin. (12) nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 310 pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (6) si (8). "

Astfel, in prima etapa, se recomanda solicitarea reinregistrarii in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (12) lit. d),  pe baza unei declaratii pe  propria raspundere din care sa rezulte ca va desfasura activitati economice. Data inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.

Anterior intrarii in vigoare a prevederilor noului cod fiscal, reinregistrarea s-a   efectuat  conform Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr.  18 din  7 ianuarie 2015 pentru aprobarea, publicat in M.Of. nr.  32 din 15 ianuarie 2015.

Acest act normativ nu a fost abrogat la aceasta data pentru a fi actualizat cu echivalentul art. 153 din Noul Cod fiscal. Astfel, la aceasta data reinregistrarea se efectueaza prin completarea formularului cod 099  "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 153 alin. (9^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (099)", cod 14.13.01.10.11/9.1 care se poate descarca de pe site www.anaf.ro. Aceasta cerere  de inregistrare se depune insotita si de formularul cod  088 " Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA "  
       
Astfel, reactivarea calitatii de persoana impozabila in scopuri de TVA se efectueaza numai pe baza cererii depuse de catre platitorul de TVA al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu si numai daca indeplineste criteriile inscrise in formularul cod 088.

In a doua etapa, daca aceasta inregistrare in scopuri de TVA este acceptata de catre organul fiscal competent, societatea poate solicita retragerea optionala din evidenta platitorilor de TVA daca, pana la depunerea cererii nu  realizeaza  o cifra de afaceri egala sau mai mare de 220.000 lei.
       
In concluzie, singura solutie "legala" de a nu colecta TVA conform prevederilor art. 11 este solicitarea reinregistrarii in scopuri de TVA inainte de inceperea efectiva a activitatii economice.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Reinregistrarea in scopuri de TVA dupa anularea din oficiu a codului. Ce optiuni are societatea?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016