Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Romania, cea mai slaba absorbtie a fondurilor europene intre tarile din zona

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mai. 2011
Tags: romania, euro

Cu o rata de absorbtie (plati efective) de 7% in perioada 2007-2010, Romania este pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est in privinta accesarii fondurilor europene. Performantele cele mai slabe ...

Cu o rata de absorbtie (plati efective) de 7% in perioada 2007-2010, Romania este pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est in privinta accesarii fondurilor europene. Performantele cele mai slabe au fost in domeniile transporturi si mediu, domenii ce beneficiaza de cele mai mari sume.

O analiza a companiei de audit si consultanta KPMG arata ca Romania a obtinut pana la sfarsitul anului trecut plati efective de numai 1,5 miliarde euro (7%) din bugetul total de 23,3 miliarde euro disponibil in perioada 2007-2013 prin sapte Programe Operationale, de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European.

La nivel regional, in cele 10 tari care au aderat la UE dupa 2004, rata platilor efective este de 17%. Letonia are cele mai bune performante, cu un procentaj de 30%, urmata de Lituania (30%), Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%), Ungaria si Polonia (16% fiecare), Bulgaria (10%) si Romania (7%).

Romania a reusit sa depaseasca Bulgaria in clasamentul contractelor, reusind in perioada 2007-2010 sa obtina promisiuni pentru 10,4 miliarde euro din fondurile disponibile, adica un procentaj de 45%, fata de 37% pentru vecinii de la sud de Dunare. Rata fondurilor contractate de Romania este insa de asemenea sub media regiunii, de 53%, reiese din studiul KPMG.

Romania a inregistrat cele mai slabe performante in privinta platilor efective obtinute prin Programele Operationale (PO) Transport si Mediu, care au alocate cele mai mari sume. Totusi, cu exceptia PO Transporturi si PO Cresterea Competitivitatii Economice, autoritatile au reusit sa incheie contracte care acopera cel putin 43% din bugetul total alocat in toate celelalte sectoare majore.

Astfel, in cadrul PO Transporturi, cu un buget de 5,698 miliarde euro in perioada 2007-2013, Romania a obtinut plati efective de numai 47 milioane euro pana la finele anului trecut, adica mai putin de 1% din fondurile disponibile. Contractele semnate in acest sector acopera 836 milioane euro, adica 15% din bugetul total.

Fondurile incasate prin PO Mediu insumeaza 122 milioane euro, adica 2% din totalul de 5,611 miliarde euro alocate, insa valoarea grant-urilor contractate se ridica la 2,4 miliarde euro, reprezentand 43% din finantarea disponibila.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Romania, cea mai slaba absorbtie a fondurilor europene intre tarile din zona":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016