Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Romania e pe primul loc la evitarea platii TVA. Frauda e principalul vinovat pentru scaderea nivelului de trai

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: tva, colectare, tva-ul colectat, diferente neincasate, cota, evaziune fiscala

Asa cum arata un studiu emis recent de Comisia Europeana, Romania e fruntasa cand vine vorba de modalitati ingenioase de evitare a platii TVA. Astfel, in domeniul acestei cai de a face evaziune fiscala, Romania e pe primul loc.



Diferenta procentuala dintre TVA-ul care ar putea fi maxim colectat in mod teoretic si cel efectiv corectat este de 48%, potrivit sursei Cursdeguvernare.ro care citeaza datele statistice definitive pentru anul 2011. Diferenta medie este de 42% pentru perioada 2000 - 2011.

7 miliarde de euro lipsesc astfel de la buget din cauza neincasarii TVA-ului datorat, iar tendinta este una ingrijoratoare cand vine vorba de colectare. Chiar daca nici alte state nu reusesc sa colecteze integral aceasta taxa, cand vine vorba de Romania, aceeasi sursa amintita mai sus atrage atentia ca vorbim de o "diferenta uriasa" in raport cu Bulgaria care la "cota legala de taxare de 20%" are o cota efectiva de 17%.

Prin comparatie, la o cota impusa prin lege de 24%, Romania are o cota efectiva de 13,6%. Mai exact, incasam cat am obtine cu un TVA de 16%, explica aceeasi sursa.

Nici alte tari nu se pot lauda insa cu un trend ascendent in ce priveste colectarea TVA-ului. Cu toate acestea, se remarca diferente semnificative la colectare, ceea ce ne plaseaza in continuare pe primul loc la evaziunea fiscala inregistrata din neplata TVA-ului de catre cei datori sa o faca.

La polul opus, statele care nu au probleme (sau in niciun caz mari) la colectarea TVA sunt Germania si Marea Britanie care inregistreaza diferente neincasate de doar 1% din PIB.  Suedia si Olanda sunt in continuare tari model din acest punct de vedere si nu inregistreaza dificultati la colectarea TVA-ului sau probleme in ce priveste evaziunea fiscala in acest sector.

Totodata, anunta aceeasi sursa, trebuie sa retinem ca asa cum noteaza si Comisia Europeana, diferenta de TVA neincasat e determinata si de falimente, insolventa, erori statistice, plati intarziate si evitarea legala a platilor.

Pe primul loc in categoria factorilor care ne mentin pe pozitie fruntasa in topul de mai sus ramane totusi frauda. O frauda foarte mare majoreaza cota legala si nu face decat sa impiedice dezvoltarea economica, reducand nivelul de trai pentru cei care, asa cum anunta aceeasi sursa, platesc taxele si respecta legea.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Romania e pe primul loc la evitarea platii TVA. Frauda e principalul vinovat pentru scaderea nivelului de trai":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016