Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

S-a modificat declaratia recapitulativa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mar. 2010
Tags: tva, achizitii intracomunitare, declaratia recapitulativa, vies

Noutate Avem noi reglementari in ceea ce priveste declaratia recapitulativa. Noul formular privind declaratia recapitulativa se completeaza si se depune incepand cu operatiunile desfasurate in luna ...

Noutate
Avem noi reglementari in ceea ce priveste declaratia recapitulativa. Noul formular privind declaratia recapitulativa se completeaza si se depune incepand cu operatiunile desfasurate in luna ianuarie 2010.

Care este termenul pentru depunerea declaratiei recapitulative? Care sunt persoanele obligate? Care sunt modalitatile de depunere a declaratiei? Cumse rectifica o declaratie rectificativa? Care sunt sanctiunile si contraventiile? Cum prelucreaza si cum verifica Fiscul declaratiile recapitulative?Care este procedura de notificare in urma verificarilor efectuate de catre Fisc?

Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual ofera
Solutii pentru cele mai presante probleme fiscale! detalii aici

1. Termenul pentru depunerea declaratiei recapitulative

Declaratia recapitulativa se depune lunar pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

2. Persoanele obligate sa depuna declaratia recapitulativa

Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA depun declaratia recapitulativa numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru:

a) livrarile intracomunitare scutite de taxa pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
b) livrarile de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;


c) prestarile de servicii efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statulmembru in care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
d) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
e) achizitiile de servicii efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.

Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual ofera
Solutii pentru cele mai presante probleme fiscale! detalii aici 

3. Modalitatile de depunere a declaratiei recapitulative

Declaratia recapitulativa se depune, in format electronic, prin una dintre urmatoarele metode:

* la registratura organului fiscal competent;
* la posta, prin scrisoare recomandata;
* prin SEN;
* prin completare, pe pagina de web a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Formatul electronic, depus pe suport electronic, va fi insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat, conform legii.

Formularul se editeaza in doua exemplare:

*un exemplar se depune la unitatea fiscala, impreuna cu suportul electronic;
* un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Formatul electronic al declaratiei recapitulative se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Fisc si se transmite organului competent pe suport electronic.

Programul de asistenta este pus la dispozitia persoanelor impozabile, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro.

Contribuabilii care detin certificat digital pot depune formularul prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual ofera
Solutii pentru cele mai presante probleme fiscale! detalii aici

4. Rectificarea declaratiei recapitulative

Declaratia depusa initial se rectifica prin depunerea unei noi declaratii, pe acelasi format, bifand casuta corespunzatoare de pe formular.

In declaratia rectificativa se rectifica tranzactii declarate in orice perioada de raportare anterioara si se completeaza toate rubricile formularului cu datele valabile la momentul declararii, indiferent daca acestea au mai fost declarate.
Se completeaza cate o declaratie rectificativa pentru fiecare perioada de raportare pentru care se opereaza rectificari.

5. Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative

Constituie contraventie:

* nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative;
* depunerea de declaratii recapitulative cu sume incorecte ori incomplete.

Aceste fapte se sanctioneaza cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.

Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere a acestora.

Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.

Atentie
Amenda se reduce cu 50% in situatia in care persoana impozabila corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative.

Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual ofera
Solutii pentru cele mai presante probleme fiscale! detalii aici 

6. Prelucrarea declaratiilor recapitulative

Prelucrarea declaratiilor recapitulative se realizeaza de catre organul fiscal competent, prin folosirea programului informatic de prelucrare pus la dispozitie de Directia generala de tehnologia informatiei, in termen de cel mult doua zile lucratoare de la expirarea termenului de depunere a declaratiei.

Dupa prelucrare, declaratia recapitulativa se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

7. Verificarea formala a declaratiilor recapitulative

Pentru fiecare declaratie recapitulativa, organul fiscal competent verifica:

a) corectitudinea codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile care realizeaza operatiuni intracomunitare, prin verificarea datelor de identificare din declaratie cu cele existente in Registrul contribuabililor;
b) integralitatea codurilor de inregistrare in scopuri de TVA ale operatorilor straini inscrisi in declaratia recapitulativa: inscrierea corecta a codului de tara, precum si a numarului de caractere ale codului.

8. Notificarea persoanelor impozabile ca urmare a verificarii formale

Dupa prelucrarea declaratiilor recapitulative vor fi identificate persoanele impozabile care au depus declaratii recapitulative ce prezinta erori, iar pentru aceste persoane se emit notificari pentru corectarea declaratiei.

Notificarile se emit in termen de maximum doua zile lucratoare de la expirarea termenului de depunere a declaratiilor recapitulative.

9. Notificarea persoanelor impozabile pentru nedepunerea declaraiilor recapitulative

Dupa prelucrarea deconturilor de TVA, respectiv a deconturilor speciale de TVA, vor fi identificate persoanele impozabile care nu au depus declaratii recapitulative, iar pentru aceste persoane se emit notificari pentru depunerea declaratiei.

Aceste notificari se emit dupa expirarea termenului de depunere a deconturilor de TVA/deconturilor speciale de TVA.

Concluzii
Avem un nou termen pentru depunere. Astfel, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, pentru a se asigura un control mai strict in ceea ce priveste operatiunile efectuate cu celelalte state membre, declaratia recapitulativa se depune lunar pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Avem noi operatiuni de declarat.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2010 a fost largita sfera operatiunilor ce intra sub incidenta acestei declaratii, cuprinzand, in plus, si prestarile de servicii si achizitiile de servicii efectuate cu alte stat membre.

Acte normative aplicabile:
Anexa nr. 2, Instructiuni pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare“ si Anexa nr. 4, Procedura de gestionare a Declaratiei recapitulative privind livrarile/achizitiile/ prestarile intracomunitare, la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 76/2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare“
Art. 219 indice 1 din Codul de procedura fiscala

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "S-a modificat declaratia recapitulativa":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016