Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sanctiuni importante pentru detalii insignifiante!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Apr. 2009
Tags: sanctiuni, bonuri fiscale, legea societatilor comerciale

Societatile comerciale au incheiat, in ultima perioada, contracte de munca potrivit modelului aprobat prin Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca. ...

Societatile comerciale au incheiat, in ultima perioada, contracte de munca potrivit modelului aprobat prin Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului-cadru al contractului individual de munca.

Astfel, au fost expuse la sanctiuni contraventionale de 5.000 lei sau chiar 30.000 lei. Si nu pentru incalca drepturi ale salariatilor, ci datorita unor prevederi de detaliu, fara o valoare reala, strecurate prin legislatie, dar care sunt dublate de sanctiuni contraventionale generoase.

Mai mult, daca celelalte documente utilizate se mai pot completa ulterior, cele inregistrate la autoritati sunt surse „irevocabile“ de venituri suplimentare la buget, din amenzi.

Dintr-o profunda grija pentru ca persoanele interesate sa fie pe deplin informate, legea societatilor comerciale a fost completata cu prevederea art. 74 potrivit caruia in orice factura, oferta, comanda, tarif, prospect si alte documente intrebuintate in comert, emanand de la o societate, trebuie sa se mentioneze denumirea, forma juridica, sediul social, numarul din registrul comertului si codul unic de inregistrare.

Sunt exceptate bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice, care vor cuprinde elementele prevazute de legislatia din domeniu.

Pe langa aceste informatii firesti de identificare, pentru societatile cu raspundere limitata se va mentiona si capitalul social, iar daca privesc o societate pe actiuni sau in comandita pe actiuni se vor mentiona atat capitalul social subscris, cat si cel varsat.

In plus, daca o societate pe actiuni opteaza pentru un sistem dualist de administrare, documentele emise vor contine si mentiunea „societate administrata in sistem dualist“.
In aceste conditii, art. 2703 din Legea societatilor comerciale, ca urmare a modificarii aduse prin Legea nr. 441/2006, sanctioneaza nerespectarea obligatiilor de mai sus cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Expunerea la aplicarea acestor sanctiuni, extrem de exploatate in perioadele de austeritate ale bugetului general consolidat, este amplificata prin faptul ca pentru constatarea lor sunt competente organele cu atributii de control ale Ministerului Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala si ale unitatilor sale teritoriale.

Preluand aceasta prevedere, in Ordinul nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, la pct. A.3. din Normele metodologice se stipuleaza obligatia potrivit careia „in cuprinsul oricarui document emis de catre o societate comerciala trebuie sa se mentioneze si elementele prevazute de legislatia din domeniu, respectiv forma juridica, codul unic de inregistrare si capitalul social”.

Aceasta formulare atrage insa sanctiuni mult mai drastice decat cele cuprinse in legea societatilor comerciale! Astfel, potrivit art 41 pct. 2 din Legea contabilitatii, nerespectarea reglementa rilor emise de Ministerul Economiei si Finantelor cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Constatarea acestor contraventii si aplicarea amenzilor se face nu numai de catre persoanele cu atributii de inspectie fiscala, dar, in acest caz, in mod expres, si de catre comisarii Garzii Financiare.

Asadar, sanctiuni extrem de drastice aplicate in cazul unor fapte a caror gravitate este cvasiinexistenta! Constatam mai apoi ca sanctiunile se suprapun, cuantumul acestora „explodand” in cazul celei cuprinse in Legea contabilitatii.

Legislatia trebuie sa fie intens periata de astfel de excese, care pot fi ponderate numai prin subiectiva procedura a avertismentului, aplicabil in ambele situatii. Autor Justinian Cucu.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sanctiuni importante pentru detalii insignifiante!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016