Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sanctiuni pentru platitorii de TVA care nu aplica TVA Split

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 12 Ian. 2018
Tags: tva split, sanctiuni, plata defalcata a tva, cod fiscal

Mecanismul de plata defalcata a taxei pe valoare adaugata (Split TVA) este obligatoriu, de la 1 ianuarie 2018, pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, in timp ce pentru restul firmelor este optional.

Conform articolului 310, alineatul (1) din Codul fiscal, "persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 65.000 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire".

Pentru platitorii de TVA care nu aplica TVA Split sunt urmatoarele sanctiuni:

- Pentru platitorii de TVA care nu aplica sistemul se va acorda o penalitate de 0,06% pe zi din suma platita eronat, incepand cu ziua efectuarii platii pana la data platii din contul de TVA, dar nu mai mult de 30 de zile lucratoare de la data efectuarii platii eronante. De retinut ca sanctiunea nu se aplica daca se prezinta dovada efectuata de catre furnizor a transferului sumei in contul de TVA.

- Daca nu se corecteaza plata eronata prin plata TVA din contul de TVA propriu in termen de 30 de zile lucratoare de la data platii eronate, amenda va fi egala cu 10% din suma reprezentand TVA platita eronat din alt cont decat contul de TVA.

- Amenda de la 2.000 la 4.000 lei pentru nerespectarea obligatiei de a comunica beneficiarilor contul de TVA, precum si nerespectarea obligatiei persoanelor impozabile care intra in procedura insolventei de a notifica organul fiscal.

- Amenda egala cu 50% din suma reprezentand TVA debitata eronat daca se debiteaza contul de TVA de catre titular cu alte sume decat cele prevazute la articolul 9, alineatul (1), din OUG 23/2017 si daca nu se reintregeste suma debitata eronat in termen de 30 de zile lucratoare de la data debitarii eronate.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sanctiuni pentru platitorii de TVA care nu aplica TVA Split":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016