Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scutiri de TVA. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Feb. 2010
Tags: tva, scutiri de tva, codul fiscal

Problema fiscala Exista operatiuni care, potrivit Codului fiscal, sunt scutite de TVA, cum ar fi: * scutiri de TVA pentru exporturi sau alte operatiuni similare; * scutiri de TVA pentru livrari ...

Problema fiscala
Exista operatiuni care, potrivit Codului fiscal, sunt scutite de TVA, cum ar fi:

* scutiri de TVA pentru exporturi sau alte operatiuni similare;
* scutiri de TVA pentru livrari intracomunitare;
* scutiri de TVA pentru transportul international si intracomunitar;
* scutiri de TVA pentru intermediari.

Cine trebuie sa justifice scutirea de TVA? Cand trebuie justificata scutirea de TVA? Cum procedam in cazul unui control fiscal?

Legislatia fiscala va creeaza probleme, noi va oferim cele mai eficiente solutii pentru cele mai presante probleme fiscale!

1. Cine justifica scutirea de TVA

Justificarea scutirilor de TVA se poate face:

* fie de catre persoana impozabila ce are calitatea de furnizor/prestator;
* fie de catre persoana impozabila ce are calitatea de beneficiar.

2. Cand trebuie justificata scutirea de TVA
Scutirea de TVA se aplica numai in situatia in care locul operatiunii se considera a fi in Romania.

In functie de operatiunea desfasurata, scutirea de TVA trebuie demonstrata cu documente justificative la data la care intervine faptul generator.

Pentru acele operatiuni care, prin natura lor, nu ne permit sa fim in posesia documentelor de justificare a scutirii in momentul faptului generator, prezentarea documentelor pentru justificarea scutirii de taxa se va face in termen de maximum 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.

Daca pentru operatiuni scutite de taxa sunt emise facturi pentru valoarea totala ori partiala a unor operatiuni inaintea faptului generator de taxa sau sunt emise facturi pentru avansuri, scutirea se justifica in termen de 90 de zile calendaristice de la data faptului generator de taxa.

3. Scutirea de TVA in cazul unui control fiscal
In cazul in care nu prezentam documentele de justificare a scutirii de taxa la data efectuarii unui control fiscal, iar pentru operatiunea in cauza a intervenit faptul generator,
organele de inspectie fiscala au dreptul de a suspenda inspectia fiscala pana la data prezentarii acestora.

Insa, suspendarea inspectiei fiscale nu poate depasi termenul de 90 de zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.

Daca inspectia fiscala a fost deja efectuata si, ulterior expirarii termenului de 90 de zile calendaristice, fara sa depasim termenul legal de prescriptie, intram in posesia documentelor de justificare a scutirii de taxa, putem solicita organelor fiscale competente reverificarea perioadei respective.

Scutirile cu drept de deducere sunt aplicate in masura in care putem justifica scutirea cu documente. Aplicarea regimului de taxare pentru operatiuni scutite cu drept de deducere nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscala.

Concluzie
Pentru acele operatiuni pentru care beneficiem de scutire de TVA trebuie sa intram in posesia documentelor justificative in momentul in care intervine faptul generator.

Exista posibilitatea sa beneficiem de o pasuire de 90 de zile de la data faptului generator. Mai mult decat atat, in cazul in care nici acest termen nu poate fi respectat, iar ulterior controlului fiscal intram in posesia documentelor justificative care ne permit aplicarea scutirii de TVA, putem cere Fiscului reverificarea perioadei fiscale respective,
bineinteles cu respectarea termenului legal de prescriptie.

Acte normative aplicabile:
Art. 1 alin. (2), (4)-(6), (8)-(9) din Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si
art. 144 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.222/2006, astfel cum au fost modificate de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.419/2009

Articol adaugat la 02 februarie 2010

Articol preluat din Newslettereul Taxe si Impozite Actual nr. 39/ ianuarie 2010

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa
fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scutiri de TVA. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016