Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se mareste considerabil din 2016 termenul pentru rambursarea TVA. Ce alte modificari sunt incluse in Noul Cod de Procedura Fiscala?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: rambursare tva, codul de procedura fiscala, inspectie fiscala, penalitatea de nedeclarare, tva

Noile prevederi incluse in Noul Cod de procedura fiscala aduc schimbari in mai multe segmente de ordin fiscal.


In ce priveste desfasurarea inspectiei fiscale, ca element de noutate, amintim faptul ca aceasta inceteaza atunci cand depaseste dublul duratei legale de desfasurare. Ca exceptie, in cazul marilor contribuabili, o inspectie fiscala nu va putea depasi 1 an si sase luni, avand in vedere posibilitatea de suspendare a inspectiei doar pe o perioada de maxim 6 luni.

Referitor la rambursarea de TVA, in cadrul unui seminar organizat recent de expertii Ernst & Young (EY), Emanuel Bancila, liderul practicii de dispute si litigii fiscale din cadrul Radu si Asociatii, a precizat:

"Termenul legal in care urmeaza sa se efectueze rambursarea TVA a fost majorat de la 45 de zile la 90 de zile in situatia solutionarii unui decont de TVA cu control anticipat. Mai mult, termenul de 90 de zile poate fi prelungit la randul sau cu inca 6 luni in situatia in care este necesara verificarea declaratiilor efectuate in sistemul VIES sau sunt necesare informatii de la autoritatile fiscale din alte state. Se ajunge astfel la un termen legal de 9 luni in care se poate solutiona o cerere de rambursare a TVA, fara posibilitatea pentru contribuabil de a cere dobanzi pentru rambursarea cu intarziere a TVA".


In ce priveste penalitatea de nedeclarare, retinem ca aceasta penalitate se va aplica fara sa existe o diferentiere intre nedeclarare si sub-declarare, iar acest lucru face ca nivelul accesoriilor pentru stabilirea de sume suplimentare la plata prin decizie de impunere ajunge din nou la 0.1% pe zi de intarziere (36% pe an).

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont il reprezinta termenul de prescriptie. In aceasta privinta, se evidentiaza "curgerea termenului de prescriptie a dreptului organului de inspectie fiscala de a stabili obligatiile fiscale", asa cum informeaza Enational.ro.

"Daca  pana acum termenul de 5 ani curgea de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala, existand diferente semnificative intre contribuabili si autoritatile fiscale in interpretarea momentului la care se considera ca s-a nascut creanta fiscala, prin modificarile aduse s-a dorit o clarificare a acestui moment, stabilindu-se ca data de inceput a termenului de prescriptie data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala", scrie aceeasi sursa.

In ce priveste procedura de contestare, contribuabilul va dispune de un termen de 45 de zile pentru formularea contestatiei fiscale, avand astfel mai mult timp la dispozitie.

De asemenea, se introduce o prevedere care permite contribuabilului sa solicite sa-si sustina verbal contestatia fiscala in fata organului de solutionare.
rambursarea TVA, codul de procedura fiscala, inspectie fiscala, penalitate, tva    
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Se mareste considerabil din 2016 termenul pentru rambursarea TVA. Ce alte modificari sunt incluse in Noul Cod de Procedura Fiscala?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016