Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se modifica iar Codul Fiscal. Vezi ce se schimba privind TVA-ul!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: tva, modificare codul fiscal, platitor de tva, cazierul fiscal, cota redusa de tva

In noul proiect de ordonanta prin care se au in vedere mai multe modificari, nici TVA-ul nu e scutit de prevederi care sa ii schimbe regimul actual. Va prezentam astfel, prin cele ce urmeaza, principalele modificari propuse pentru Titlul VI din Codul fiscal.



E. Titlul VI "Taxa pe valoarea adaugata"

    Se implementeaza cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de paine, grau si faina. Masura este conforma cu prevederile Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata. Pentru a asigura eficienta masurii introducerii cotei reduse de TVA in procesul de combatere a fraudei fiscale in domeniul comertului cu paine se propune aplicarea cotei reduse pe tot lantul de productie si distributie, respectiv atat pentru paine cat si pentru materia prima principala, respectiv graul si faina. In scopul identificarii corecte a produselor pentru care se aplica cota redusa de TVA au fost utilizate codurile corespunzatoare din  Nomenclatura combinata, in cazul graului si a fainii, precum si codurile CAEN in cazul painii.

    Inregistrarea in scopuri de TVA  a unei persoane impozabile se anuleaza in cazul in care asociatii persoanei impozabile infiintate potrivit Legii societatilor nr. 31/19 au inscrise in cazierul fiscal fapte de natura infractiunilor, dar numai in situatia in care acestia sunt reprezentativi, respectiv daca detin minimum 10% din capitalul social al societatii. Masura are drept scop evitarea situatiilor in care datorita unui asociat nesemnificativ, care nu poate influenta activitatea unei societati, dar care ar avea astfel de fapte in cazierul fiscal, ar conduce la prejudicii pentru societatea comerciala datorita anularii inregistrarii sale ca platitor de TVA.

    Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca nu au depus deconturi de TVA pe o perioada de 6 luni sau doua trimestre calendaristice consecutive, se pot reinregistra oricand in scopuri de TVA, daca prezinta deconturile nedepuse la termen si o cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa. Aceste prevederi se aplica tuturor persoanelor carora li s-a anulat inregistrarea incepand cu data de 1 august 2012. Au fost eliminate prevederile potrivit carora aceste persoane nu mai aveau posibilitatea sa se reinregistreze in scopuri de TVA daca fapta era repetata, intrucat interzicerea inregistrarii pe termen nelimitat contravine principiilor echitatii fiscale.

    Persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca in deconturile depuse pentru 6 luni sau doua trimestre consecutive nu au declarat achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii se pot reinregistra in scopuri de TVA oricand. Aceste prevederi se aplica tuturor persoanelor carora li s-a anulat inregistrarea incepand cu data de 1 august 2012. Au fost eliminate prevederile potrivit carora aceste persoane nu mai aveau posibilitatea sa se reinregistreze in scopuri de TVA daca nu solicitau in termen de 180 de zile reinregistrarea, intrucat interzicerea inregistrarii pe termen nelimitat contravine principiilor echitatii fiscale. In plus, exista contribuabili care deruleaza activitati finantate din fonduri comunitare si care din motive obiective, respectiv pana la deschiderea finantarii, nu aveau posibilitatea sa desfasoare activitati pe perioade care uneori depaseau 6 luni.

    S-a prevazut ca anularea inregistrarii in scopuri de TVA produce efecte in cazul beneficiarului de la data operarii anularii inregistrarii in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA, nu de la data la care autoritatea fiscala a anulat codul de inregistrare, care in cele mai multe situatii era anterioara. Masura a fost luata ca urmare a numeroaselor reclamatii primite din partea contribuabililor de buna credinta care la data la care achizitionau bunuri/servicii de la furnizori, acestia erau inregistrati in scop de TVA, iar dupa o perioada constatau ca organele fiscale au anulat codul furnizorului cu o data anterioara, ceea ce conducea la pierderea dreptului de deducere a TVA.

    In cazul inregistrarii eronate in scopuri de TVA s-a stabilit ca in perioada cuprinsa intre data inregistrarii eronate si data anularii acesteia, persoana inregistrata eronat nu este obligata sa factureze cu TVA, dar daca factureaza cu TVA plateste acest TVA, iar beneficiarul sau are drept de deducere. In cazul anularii eronate a inregistrarii in scopuri de TVA s-a stabilit ca in perioada cuprinsa intre data anularii eronate si data reinregistrarii, atat persoana in cauza cat si beneficiarii acesteia isi mentin drepturile conferite de calitatea de platitor de TVA.

    Se implementeaza taxarea inversa pentru livrarile de energie catre comercianti persoane impozabile si pentru tranzactiile cu certificate verzi. Implementarea taxarii inverse pentru aceste categorii de bunuri/servicii este posibila ca urmare a adoptarii in data de 22 iulie 2013 de catre Consiliul Uniunii Europene a Propunerii de directiva a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE cu privire la aplicarea optionala si temporara a mecanismului de taxare inversa in legatura cu furnizarea anumitor bunuri si servicii care prezinta risc de frauda. Aceasta masura este destinata prevenirii fenomenului de evaziune fiscala in domeniile vizate, risc semnalat de mai multe state membre si recunoscut de institutiile europene care au aprobat propunerea de directiva. Totodata, prin aceasta masura vor fi solutionate problemele de cash-flow semnalate de operatorii economici care efectueaza livrari de energie si tranzactii cu certificate verzi.

Sursa: economie.hotnews.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Se modifica iar Codul Fiscal. Vezi ce se schimba privind TVA-ul!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016