Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Se modifica sau nu Codul muncii?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Dec. 2010
Tags: codul muncii, salariati

Agathon: Nicio confederatie sindicala sau patronala nu vrea modificari la Codul munciiConfederatiile sindicale si patronale resping propunerea Ministerului Munci de modificare a Codului muncii, ...

Agathon: Nicio confederatie sindicala sau patronala nu vrea modificari la Codul muncii

Confederatiile sindicale si patronale resping propunerea Ministerului Munci de modificare a Codului muncii, afirmand ca noile prevederi au fost facute la presiunea Camerei de Comert Romano - Americane si a Consiliului Investitorilor Straini, fara consultarea partenerilor sociali.

Vicepresedintele Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a declarat, vineri, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca nicio confederatie patronala si nicio confederatie sindicala nu doresc modificarea Codului Muncii si nu sunt de acord "cu niciun cod de dialog social", pentru ca asta ar insemna modificarea Codului muncii.

Potrivit lui Agathon, confederatiile sindicale si patronale se vor intalni la CES, luni, de la ora 12.00 pentru a stabili un program privind elaborarea impreuna a sase legi fundamentale (Legea sindicatelor, Legea patronatelor, Legea contractului colectiv de munca, Legea CES, Legea conflictelor de munca si Legea negocierii contractelor coletive de munca).

"Vom face un grafic si ne vom intalni la nivel de experti si apoi la nivel de conducere de confederatii sindicale si patronale si vom da Guvernului propunerile noastre", a declarat Agathon.

El a precizat ca nici macar patronatele nu pot fi de acord cu anumite prevederi din proiectul Ministerului Muncii privind Codul muncii si a afirmat ca acestea au fost facute la presiunea Camerei de Comert Romano - Americane si a Consiliului Investitorilor Straini.

"Dupa ce vom stabili cele sase legi am putea discuta si de o modificare a Codului muncii. Nu am discutat si nu vom discuta alta modificare facuta de altcineva in afara de sindicate si patronate", a declarat Agathon, precizand la actualul Cod al muncii s-a negociat tip de doi ani de zile.

Vicepresedintele Aliantei Confederatiei Patronale din Romania a afirmat ca cele doua entitati despre care afirma ca au facut presiune pentru modificarea Codului Muncii nu sunt organizate patronal si, prin urmare, nu ar fi avut dreptul sa faca astfel de propuneri.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Muncii, obtinut de MEDIAFAX, perioada pentru care poate fi incheiat un contract individual de munca pe durata determinata va creste de la cel mult doi ani la trei ani, iar un astfel de contract va putea fi prelungit si dupa expirarea termenului, "pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari".

Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana, se mai arata in proiect. Actualul Cod al Muncii stabileste o perioada de referinta de trei luni luata in calcul pentru depasirea duratei maxime a timpului de munca.

Documentul mai prevede ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, nu in 30 de zile, cum stabileste legislatia in vigoare.

Perioada de proba in care sunt verificate aptitudinile salariatului va fi extinsa, iar contractul de munca poate inceta fara preaviz pe durata sau la sfarsitul acestei perioade, angajatorul avand dreptul sa incadreze succesiv mai mult de trei persoane pentru acelasi post in intervalul de proba, se mai arata in proiectul obtinut de MEDIAFAX.

Termenul de preaviz impus angajatului care demisioneaza va fi extins de la maximum 15 zile la cel putin 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, si de la 30 la 45 zile pentru salariatii cu functii de conducere.

Proiectul de act normativ prevede ca in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt, fata de 15 zile prevazute in legislatia actuala.

Proiectul de modificare a Codului muncii trimis de Ministerul Muncii sindicatelor si patronatelor reprezinta primele propuneri transmise de investitorii din tara, fiind consultati si profesori universitari asupra unor articole, a declarat, luni ministrul Ioan Botis.

Sursa: MEDIAFAX.RO
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Se modifica sau nu Codul muncii?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016