Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii de alimentatie publica. Cum se reflecta corect inregistrarile in jurnalul de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iul. 2015 Exclusiv
Tags: servicii, bon fiscal, factura de storno avans, cod fiscal, tva, sume, persoana impozabila, legea 571

In cazul urmator, societatea platitoare de TVA presteaza servicii de alimentatie publica catre populatie. In cazul unui eveniment festiv care are loc in luna iunie in valoare totala de 12.000 lei, s-a incasat un avans in luna mai de 5.000 lei pentru care s-au emis factura fiscala si bon fiscal.


In luna iunie la finalizarea evenimentului s-a emis factura fiscala pentru valoarea totala de 12.000 lei, s-a incasat restul de plata in suma de 7.000 cash si s-au emis urmatoarele: factura de storno avans in suma de -5.000 lei, factura fiscala de prestare serviciu in suma de 12.000 lei si bon fiscal pentru suma de 7.000 lei.

Cum se reflecta corect in jurnalul de TVA:
- in luna mai se inregistreaza TVA in baza facturii fiscale sau bonul fiscal emis, iar TVA-ul apare si pe factura fiscala si pe bonul fiscal?

- in luna iunie se inregistreaza TVA din factura de storno si TVA din factura de prestare servicii sau TVA din bonul fiscal?

Este corect daca in jurnalul de TVA se inregistreaza TVA din factura si nu TVA din bonul fiscal?
Se respecta prevederile OUG 28/1999?



Factura se intocmeste in conformitate cu prevederile Codului fiscal.

De asemenea, obligatiile privind taxa pe valoare adaugata sunt prevazute in Titlul VI din Codul fiscal si normele metodologice de aplicare.
 
OUG 28/1999 stabileste ca, la solicitarea clientilor, utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale vor elibera acestora si factura.

Conform art. 155 alin. (9) din Codul fiscal "Prin exceptie de la prevederile alin. (5) lit. a), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura:

   a) livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; (.....)".

 
Conform pct. 79 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, Jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari, registrele, evidentele si alte documente similare ale activitatii economice a fiecarei persoane impozabile se vor intocmi astfel incat sa permita stabilirea urmatoarelor elemente:

a) valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate de aceasta persoana in fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:

1. livrarile intracomunitare de bunuri scutite;
2. livrari/prestari scutite de taxa sau pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei;
3. livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile si carora li se aplica cote diferite de taxa;
4. prestarile de servicii efectuate conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal catre beneficiari persoane impozabile stabilite in Comunitate, denumite prestari de servicii intracomunitare, pentru care locul este in afara Romaniei.

b) valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor pentru fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:
1. achizitii intracomunitare de bunuri;
2. achizitii de bunuri/servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (3) - (6) din Codul fiscal;
3. achizitii de bunuri, inclusiv provenite din import, si de servicii, taxabile, carora li se aplica cote diferite de taxa;
4. achizitii de servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de catre persoane impozabile stabilite in Comunitate, denumite achizitii intracomunitare de servicii.
c) taxa colectata de respectiva persoana pentru fiecare perioada fiscala;
d) taxa totala deductibila si taxa dedusa pentru fiecare perioada fiscala;
e) calculul taxei deduse provizoriu pentru fiecare perioada fiscala, al taxei deduse efectiv pentru fiecare an calendaristic si al ajustarilor efectuate, atunci cand dreptul de deducere se exercita pe baza de pro rata, evidentiind distinct:

1. taxa dedusa conform art. 147 alin. (3) din Codul fiscal;
2. taxa nededusa conform art. 147 alin. (4) din Codul fiscal;
3. taxa dedusa pe baza de pro rata conform art. 147 alin. (5) din Codul fiscal.
 
Asadar, pentru prestarile de servicii catre populatie pentru care are obligatia de a emite bonuri fiscale societatea are obligatia de a emite si factura la solicitarea clientilor.

In ceea ce priveste jurnalul de vanzari nu este reglementat documentul pe baza caruia se inregistreaza informatiile privind prestarile de servicii efectuate, respectiv bonul fiscal sau factura, in situatia in care se emite si bon fiscal si factura.  

Astfel, in functie de programul de contabilitate utilizat, de politica societatii, in situatiile in care au fost emise si facturi si bon fiscal informatiile privind prestarea de servicii, avansuri incasate/regularizate se preiau in jurnalul de vanzari si in decontul de TVA fie din facturile emise, fie din bonurile fiscale.

In situatia in care datele sunt preluate corect in jurnalul de vanzari si in decontul de TVA nu este eronat ca daca acestea sunt preluate din factura si nu din bonul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii de alimentatie publica. Cum se reflecta corect inregistrarile in jurnalul de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016