Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii de intermediere a serviciilor de transport intracomunitar 2

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Dec. 2007

Servicii de intermediere a serviciilor de transport intracomunitar Conform contractului comercial, societatea Global Tech din Italia (inregistrata in scopuri de TVA in Italia), in calitate de ...

Servicii de intermediere a serviciilor de transport intracomunitar

Conform contractului comercial, societatea Global Tech din Italia (inregistrata in scopuri de TVA in Italia), in calitate de cumparator, trebuie sa transporte marfurile cumparate de la Mondoplast (societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA in Romania) din Timisoara la Roma.

In vederea livrarii marfurilor de la Timisoara la Roma, Global Tech solicita societatii Intercargo (inregistrata in scopuri de TVA in Romania) sa gaseasca un transportator care urmeaza sa execute transportul efectiv al marfurilor in Italia.

Intercargo contracteaza transportul, pentru si in numele societatii Global Tech, cu transportatorul Transbus (societate de transport inregistrata in scopuri de TVA in Romania).

Tratamentul fiscal [art. 133 alin. (2) lit. e) Cod fiscal]

Regula generala este aceea conform careia, pentru serviciile de intermediere in transporturi intracomunitare, locul prestarii este considerat in statul membru de plecare a transportului.

Consecinte
1. deoarece livrarea se realizeaza in conditii EXW, cumparatorul (sau o persoana in numele acestuia) va trebui sa faca livrarea efectiva astfel ca acesta, in conformitate cu art. 153 alin. (4), are obligatia sa se inregisteze in scopuri de TVA in Romania;

2. facturarea de catre trasportator, dar si de catre intermediar, se va face cu TVA.

Atentie!
Art. 1472 alin. (1) lit. a) Cod fiscal stabileste o procedura de recuperare a TVA platita in Romania, dar aceasta procedura nu este aplicabila decat pentru persoanele impozabile din Comunitate care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA in Roma nia si care nu au


obligatia de inregistrare, pentru operatiunile din sfera TVA realizate in Romania.

In cazul prezentat, beneficiarul din Italia are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarea de marfuri pe care trebuie sa o realizeze de pe teritoriul Romaniei. Din punctul de vedere al vanzatorului din Romania, operatiunea este tratata ca o livrare interna, Codul fiscal in art. 132 alin. (1) lit. c) stabileste ca pentru bunurile care nu sunt transportate sau expediate, locul livrarii este locul unde bunurile sunt puse la dispozitia cumparatorului.

Daca in urma inregistrarii in scopuri de TVA a beneficiarului din Italia, acesta furnizeaza codul de inregistrare din Romania, prestatorii (transportatorul/intermediarul) vor intocmi factura cu TVA.

Prin exceptie, in cazul in care clientul furnizeaza pentru aceste servicii un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului, se considera ca prestarea are loc in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA.

Consecinte
3. prestatorii din Romania vor factura serviciile prestate fara TVA, mentionand pe factura neimpozabil in Romania»;

4. beneficiarul va impozita prestarile de servicii in Italia prin aplicarea taxarii inverse.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii de intermediere a serviciilor de transport intracomunitar 2":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016