Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii de publicitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Dec. 2008
Tags: tva, factura, servicii de publicitate, codul fiscal

Studiu de caz: servicii de publicitateIntrebare: O societate italiana presteaza pe baza unui contract, servicii de publicitate unei firmei romanesti, dar in Italia. Factura emisa de societatea ...

Studiu de caz: servicii de publicitate

Intrebare: O societate italiana presteaza pe baza unui contract, servicii de publicitate unei firmei romanesti, dar in Italia.

Factura emisa de societatea italiana este cu TVA. In urma studierii codului fiscal , la art.133, alin. 2, lit g), am inteles ca factura corecta este fara TVA. Cum este corect?.

Raspuns:
            Firma din Italia nu trebuie sa emita factura cu TVA colectata la cota standard din Italia deoarece atat din directiva Consiliului Europei nr. 112/2006, cat si din Codul fiscal din Romania rezulta faptul ca serviciile de publicitate au locul in statul in care este stabilit beneficiarul.

            Astfel, deoarece locul beneficiarului este in Romania, firma din Italia trebuie sa emita factura fara TVA, dar cu mentiunea “neimpozabil in Italia”. Operatiunea este impozabila in Romania cu cota standard TVA 19%, la locul unde este stabilit beneficiarul care este obligat sa taxeze operatiunea prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila

            4426                         4427,

daca este inregistrat in scopuri de TVA operatiunea se incadreaza in prevederile articolului 133, alin. 2, lit. g “locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, …”, punctul 4 “ serviciile de publicitate si marketing”. Factura primita de la partenerul extern se evidentiaza atat in jurnalul pentru vanzari, cat si in jurnalul pentru vanzari in coloana de operatiuni supuse taxarii inverse.

Aceste sume se preiau in decontul de TVA cod 300 reglementat prin O.M.E.F. nr. 94 din 17 ianuarie 2008, la randul 6 si 16 “Bunuri si servicii achizitionate pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)”.

Operatiunea se inregistreaza in contul de cheltuieli de exploatare 623, analitic distinct la cursul valutar din data emiterii facturii de catre prestatorul extern. În situatia in care firma din Italia taxeaza operatiunea in Italia, firma dvs. are obligatia sa inregistreze in contul 623 intreaga valoare a facturii, inclusiv TVA, deoarece legislatia fiscala din Romania nu ii da dreptul sa deduca TVA inscrisa in factura prestatorului extern.

Trebuie retinut faptul ca nu se poate deduce TVA inscrisa pe o factura de achizitie bunuri si servicii emisa de un furnizor situat in comunitate sau intr-un stat tert, deoarece legislatia fiscala din Romania permite doar exercitarea dreptului de deducere a TVA inscrisa pe o factura emisa de un furnizor/prestator stabilit in Romania si inregistrat ca platitor de TVA in Romania.

Astfel, exercitarea dreptului de deducere a TVA se poarte indeplini doar daca sunt respectate cumulativ doua conditii:

1. factura emisa cuprinde toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5);

2. bunurile achizitionate sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile. De asemenea, referitor la impozitul pe profit, exista riscul ca organul de inspectie fiscala sa considere suma TVA facturata de firma din Italia si inregistrata de dvs. in contul 623 drept cheltuiala nedeductibila la determinarea profitului impozabil. Consilier TVA

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii de publicitate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016