Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii de publicitate pe internet - inregistrarea platitor de TVA. Declaratia 390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Apr. 2010
Tags: platitor de tva, scopuri de tva, prestari de servicii publicitate it, declaratia 390

Intrebare O persoana juridica, avand sediul fix in Romania, neinregistrata in scopuri de TVA livreaza servicii de publicitate pe Internet unei firme cu sediul in Gibraltar. Persoana juridica din ...

Intrebare
O persoana juridica, avand sediul fix in Romania, neinregistrata in scopuri de TVA livreaza servicii de publicitate pe Internet unei firme cu sediul in Gibraltar. Persoana juridica din Romania este obligata sa se inscrie ca platitor de TVA? Trebuie intocmita declaratia 390?


Raspuns
In primul rand trebuie sa mentionez faptul ca Gibraltar nu este inclusa in teritoriul statelor membre chiar daca Regatul Unit este raspunzator de relatiile internationale ale Gibraltarului. Gibraltar figureaza in lista statelor terte chiar si in anexa XIV din Regulamentul (CE) NR. 612/2009 din 7 iulie 2009 de stabilire a normelor comune de aplicare a sistemului de restituiri la export pentru produsele agricole (reformare) publicat in Jurnalul Oficial nr. L 186 din 17 iulie 2009, p. 1 – 58.

Gibraltar este un teritoriu european ale carei relatii externe sunt gestionate de un stat membru, respectiv Marea Britanie, dar care nu face parte integranta din teritoriul vamal al Comunitatii.

In al doilea rand, avand in vedere faptul ca serviciile de publicitate on-line nu se incadreaza la exceptii, firma dvs. trebuie sa aplice regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal conform careia locul prestarii este considerat locul unde beneficiarul este stabilit sau are un sediu fix sau domiciul stabil sau resedinta obisnuita. Aceasta regula se aplica in situatia in care beneficiarul din Gibraltar al serviciilor prestate este o persoana impozabila, adica o persoana care realizeaza operatiuni economice.



Aceasta regula se aplica indiferent de faptul ca firma din Gibraltar este sau nu este inregistrata in scopuri de TVA. Serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil in Gibraltar.

Aceiasi regula de taxare se aplica si in situatia in care firma din Gibraltar ar fi inregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru, de exemplu in Marea Britanie. In ambele cazuri, serviciul nu este impozabil in Romania.

Chiar daca nu este impozabil in Romania, veniturile realizate de firma dvs. sunt considerate elemente de calcul ale cifrei de afaceri de 35.000 euro, motiv pentru care facturile emise trebuie evidentiate in jurnalul pentru vanzari care se intocmeste chiar daca firma din Romania se afla in regimul special de scutire.

Asa cum am precizat anterior, in cele doua situatii serviciul este neimpozabil in Romania. Singura diferenta dintre cele doua situatii ipotetice ar fi ca serviciul prestat catre un sediu fix din Marea Britanie al unei firme stabilite in Gibraltar, se incadreaza la prestari intracomunitare de servicii care trebuie raportate si prin declaratia 390.

Daca serviciul este utilizat numai de sediul activitatii economice din Gibraltar, operatiunea nu reprezinta o prestare intracomunitara de servicii, motiv pentru care nu se raporteaza prin declaratia 390.

Daca operatiunea se incadreaza la prestari intracomunitare de servicii, firma din Romania care se afla in regimul special de scutire este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA doar pentru astfel de operatiuni.

Asa cum sunt definite prin normele de aplicare ale Codului fiscal modificate prin H.G. nr. 1620/2009 la punctul 13 alineatul 7, pentru o persoana impozabila din Romania, serviciile intracomunitare sunt serviciile efectuate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile stabilite pe teritoriul Comunitatii pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal.

Daca firma dvs. urmeaza sa presteze astfel de servicii, inainte de realizarea acestora, are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA doar pentru prestarea acestor servicii. Inregistrarea este valabil si in situatia in care intentioneaza sa efectueze si operatiuni de achizitie intracomunitara de bunuri si servicii.

Obligatia de inregistrare rezulta din prevederile articolului 153^1 alineatul 1 litera b) conform caruia

" (1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153, si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;"

Inregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza in baza formularului de inregistrare fiscala cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii " , cod MFP 14.13.01.10.11/a care se descarca gratuit de pe site www.mfinante.ro. Acest formular este reglementat prin O.M.F.P. nr. 7 din 4 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata. Macheta formularului se descarca gratuit de pe site www.mfinante.ro.

Firma dvs. nu trebuie sa se mai inregistreze in scopuri de TVA pentru prestarea intracomunitara de servicii daca anterior s-a inregistrat pentru efectuarea altor operatiuni intracomunitare, respectiv:

- pentru o achizitie intracomunitara de servicii;
- pentru o achizitie intracomunitara de bunuri.

 Acest cod de inregistrare in scopuri de TVA se utilizeaza numai pentru prestarea intracomunitara de servicii si achizitia intracomunitara de bunuri si servicii deoarece nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA in regim normal fiindca nu a realizat sau a depasit cifra de afaceri de 35.000 euro.

Dupa obtinerea acestui cod, aveti obligatia sa il comunicati beneficiarului din statul membru care il utilizeaza atat pentru a taxarea operatiunii in statul sau cat si pentru raportarea operatiunii de achizitie intracomunitara de servicii.

Comunicarea acestui cod de inregistrare in scopuri de TVA este interzisa pentru alte operatiuni de achizitii de bunuri si prestari de servicii decat cele intracomunitare.

Asa cum se impune prin alineatul (9) punctul 13 din normele de aplicare, pentru serviciile intracomunitare, prestatorul din Romania este obligat sa justifice faptul ca beneficiarul serviciilor sale este o persoana impozabila. In aceasta situatie, la randul sau, beneficiarul trebuie sa comunice prestatorului:

• o adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate;
• un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru decat Romania.

In calitate de prestator al serviciilor intracomunitare, aveti urmatoarele obligatii fiscale:

- sa emiteti factura in valuta negociata, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- sa nu colectati T.V.A.;
- sa inscrieti pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 5, litera k);
- sa inregistrati factura in jurnalul pentru vanzari;
- sa inregistrati factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa raportati operatiunea prin declaratia 390.

Va multumim pentru ca cititi cu interes articolele noastre!. Pentru mai multe articole referitoare la declaratia 390 cautati articolele noastre


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii de publicitate pe internet - inregistrarea platitor de TVA. Declaratia 390":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016