Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii electronice pentru beneficiar din stat membru. Cum se evidentiaza operatiunea in contabilitate si in jurnalele de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mai. 2015 Exclusiv
Tags: declaratia speciala de tva, servicii electronice, factura, mini one stop shop

In cazul urmator, o societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA in Romania factureaza servicii electronice unei persoane juridice inregistrate in Olanda, neplatitoare de TVA. Factura este emisa cu TVA 21%, cota aflata in vigoare in Olanda Societatea s-a inregistrat in Mini One Stop Shop.



Cum se evidentiaza operatiunea in contabilitate si in jurnalele de TVA?

Care este modalitatea de intocmire a decontului pentru acest gen de operatiuni, precum si de declarare si plata a obligatilor rezultate?


           Prin natura sa, operatiunea  respectiva reprezinta o prestare de servicii efectuata catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul unui stat membru pentru care se aplica prevederile regulii generale de taxare de la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, dar numai daca este inregistrata in scopuri de TVA. Conform acestei reguli, serviciul este impozabil la beneficiarul din Olanda. In situatia in care nu comunica un cod valid de TVA, prestatorul din Romania este obligat sa aplice prevederile art. 133 alin. (3) din Codul fiscal conform carora locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit prestatorul (in cazul dvs., in Romania, prin aplicarea cotei standard TVA 24%)

        Avand in vedere faptul ca beneficiarul serviciului respectiv este o persoana impozabila, dar care nu este inregistrata in regim normal in Olanda, inainte de realizarea unei achizitii intracomunitare de servicii, are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA doar pentru achizitia respectiva. Inregistrarea TVA in Olanda se efectueaza similar prevederilor art. 153^1 ,,Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii,, din Codul fiscal,, , caz in care, plata se efectueaza de catre beneficiar autoritatii fiscale din Olanda, asa cum un beneficiar din Romania efectueaza plata si raportarea prin decontul special de TVA cod 300. Astfel, in situatia in care beneficiarul respectiv nu se inregistreaza in Olanda ca platitor de TVA pentru a va comunica un cod valid prin care isi asuma responsabilitatea platii TVA, prestatorul din Romania trebuie sa aplice prevederile art. 133 alin. (3) din Codul fiscal, colectand TVA prin aplicarea cotei standard de 24%. Valoarea facturii emise se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit ,,Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu    cota 24%,,.  
 
Asa cum se poate constata, avand in vedere faptul ca beneficiarul este o persoana impozabila, in situatia prezentata de dvs.,  nu se aplica prevederile art. 133 alin. (5) lit. h) introdus prin O.U.G. nr. 8/2014 - M.O. nr. 151/28.02.2014.

Aceste prevederi se aplica numai daca beneficiarul este o persoana neimpozabila din punctul de vedere al TVA (o persoana fizica, o entitate non-profit, o institutie publica), caz in care locul prestarii se considera a fi locul din Comunitate unde este stabilit beneficiarul persoana neimpozabila, fara a se considera locul unde este stabilit prestatorul, de exemplu in Romania. Numai in aceasta situatie este utila inregistrarea speciala sunt aplicabile instructiunile cuprinse in O.M.F.P. nr. 4023/2014. Modelul declaratiei speciale de TVA este prevazut in Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012. Semnarea declaratiei speciale de TVA se efectueaza prin  utilizarea  certificatul digital calificat.

Declararea se face prin formularul cod 399, al carui program  se regaseste pe site anaf, sectiunea formulare utile, cu urmatoarea precizare  "399 VAT Return (Declaratie speciala de TVA) Mini One Stop Shop (art. 152 indice 4 alin. 7 din Codul Fiscal) Formular. Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. In termen de 20 de zile de la sfarsitul fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaratie speciala de TVA, potrivit modelului stabilit de Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012 al Comisiei din 13 septembrie 2012 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii de telecomunicatii, servicii de radiodifuziune si de televiziune sau servicii electronice catre persoane neimpozabile, indiferent daca au fost sau nu prestate servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune in perioada fiscala de raportare. "

Formularul se depune pentru fiecare trimestru calendaristic, indiferent dac au fost sau nu prestate servicii in perioada de raportare; In cazul in care persoana impozabil care utilizeaza  regimul special nu va presta servicii in cadrul regimului special in niciun stat membru de consum in cursul unei perioade de declarare, aceasta va depune o declaratie speciala de TVA in care s indice c nu au avut loc prestari de servicii in cursul perioadei respective. In declaratia special de TVA "zero" se vor inscrie codul de inregistrare in scopuri de TVA/codul de inregistrare special in scopuri de TVA si perioada la care se refera declaratia, iar la rubrica "Valoarea total a TVA care trebuie platit" se va inscrie "0".
 
Declaratia speciala de TVA se intocmeste in EURO. In cazul in care prestarile de servicii se platesc in alte monede, la completarea declaratiei se va folosi rata de schimb publicata de Banca Centrala Europeana in vigoare in ultima zi a fiecarui trimestru calendaristic in care se face raportarea sau cea din ziua urmatoare daca nu sunt publicate in acea zi.
 
         In concluzie, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, trebuie sa stabiliti calitatea beneficiarului care poate fi persoana juridica considerata impozabila sau neimpozabila (o entitate non profit, o institutie publica, etc.).
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de  Georgeta Serban Matei, consultant fiscal si expert contabil
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii electronice pentru beneficiar din stat membru. Cum se evidentiaza operatiunea in contabilitate si in jurnalele de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016