Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii intracomunitare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Iun. 2010

Servicii intracomunitare consultant fiscal Georgeta Serban Matei Servicii cu caracter general Obligatiile prestatorului din Romania privind serviciile intracomunitare Persoana impozabila din Romania ...


Servicii intracomunitare
consultant fiscal Georgeta Serban Matei

Servicii cu caracter general
Obligatiile prestatorului din Romania privind serviciile intracomunitare

Persoana impozabila din Romania care indeplineste calitatea de prestator de servicii are obligatii fiscale referitoare la inregistrarea in scopuri de TVA, la aplicarea corecta a regimului de taxare, la emiterea facturii conform cerintelor impuse prin Codul fiscal, la evidentierea si raportarea fiscala a operatiunilor efectuate.

1) Obligatii privind inregistrarea
Daca prestatorul este deja inregistrat in scopuri de TVA, prin optiune sau prin depasirea cifrei de afaceri de 35.000 euro, prestatorul nu mai este obligat sa se inregistreze pentru prestarea intracomunitara de servicii deoarece este inregistrat in regim normal.

Daca nu este inregistrat in Romania in regim normal de TVA, orice prestator stabilit pe teritoriul Romaniei care efectueaza servicii catre un partener persoana impozabila stabilita pe teritoriul unui stat membru pentru care se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2), este obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA doar pentru prestarea serviciilor intracomunitare.

Inregistrarea trebuie efectuata inainte de prestarea serviciilor intracomunitare. Inregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza in baza formularului de inregistrare fiscala formularul cod 091 „Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii“, cod MFP 14.13.01.10.11/a care se descarca gratuit de pe site www.mfinante.ro.

Inregistrarea TVA in scopul prestarii de servicii este considerata valabila de la data solicitarii inregistrarii.

Dupa depunerea formularului cod 091, prestatorul obtine un cod de inregistrare in scopuri de TVA care se utilizeaza numai pentru prestarea intracomunitara de servicii sau achizitia intracomunitara de bunuri si servicii deoarece nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata normal in scopuri de TVA.

Fiecare prestator din Romania este obligat sa comunice codul de inregistrare in scopuri de TVA beneficiarului sau stabilit intr-un stat membru.

Atentie!
Comunicarea acestui cod de inregistrare in scopuri de TVA este interzisa pentru alte operatiuni de prestari de servicii decat cele care se incadreaza la prestari intracomunitare de servicii.
Prestatorul din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA daca:

 presteaza un serviciu care se incadreaza la:

– regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2), dar beneficiarul este stabilit intr-un stat tert;
– exceptiile de la regula generala de taxare in relatia cu un beneficiar nerezident, stabilit intr-un stat membru sau intr-un stat tert, indiferent de statutul juridic al beneficiarului;

 anterior prestarii s-a inregistrat pentru:

– efectuarea unei achizitii intracomunitare de bunuri;
– efectuarea unei achizitii intracomunitare de servicii.

Persoana impozabila straina
Este obligata sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA in Romania si persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania printr-un sediu fix sau prin mai multe sedii fixe fara personalitate juridica. Inregistrarea trebuie solicitata inainte de prestarea intracomunitara de servicii. Inregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza in baza formularului de inregistrare fiscala cod 093 denumit „Declaratie de ...

Pentru articolul complet click aici

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii intracomunitare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016