Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Serviciu prestat de o firma din afara spatiului comunitar. Declarare contract si aspecte TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, omfp 1400/2012, declarare contract, prestator, prestari servicii

Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei firme care incheie un contract cu o societate din Republica Moldova care urmeaza sa presteze servicii de consultanta si management. Vom vedea astfel care sunt reglementarile referitoare la inregistrarea contractului si obligatiile de plata care tin de TVA si de facturare.



Solutia consultantului:

Intelegem ca firma din Romania, in calitate de beneficiar, a incheiat acel contract cu firma din Republica Moldova, in calitate de prestator.
 
Reglementarea care consfinteste inregistrarea contractelor de prestari servicii la organele fiscale este OMFP 1400/2012 "privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinind persoanelor juridice straine si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente", in care, la art. 1 alin. (1), se prevede:

"Persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile."
 
In continuare, la art. 2 se specifica:
" Contractele/Documentele incheiate de persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii, potrivit prezentelor dispozitii."
 
Din cele doua citate rezulta faptul ca inregistrarea contractelor incheiate de rezidenti cu nerezidentii, in legatura cu operatiuni de prestari servicii efectuate de acestia din urma, se face doar daca activitatile respective sint desfasurate in Romania. Acest aspect este determinat de faptul ca organele fiscale din Romania trebuie sa aiba evidenta nerezidentilor care desfasoara activitati de prestari servicii pe teritoriul Romaniei, in vederea impozitarii acestora printr-un  sediu permanent.
 
Ca urmare, din cite se intelege din datele furnizate de dvs, serviciul prestat de firma din Republica Moldova are loc in afara Romaniei (respectiv in Republica Moldiva), ca urmare, contractul respectiv nu trebuie declarat la organul fiscal roman.

Recomandam ca in contract sa se stipuleze faptul ca serviciul are loc in Republica Moldova, constind in prospectarea pietei din aceasta tara ca oportunitati de afacere pentru firma din Romania, pentru vinzarea / achizitionarea unor produse de aici.
 
Conform art. 21 alin. (4) litera m) din codul fiscal , nu sint  cheltuieli deductibile "cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii, pentru care contribuabilii nu pot justifica necesitatea prestarii acestora in scopul activitatilor desfasurate si pentru care nu sunt incheiate contracte".

In normele date in aplicarea acestei litere, la punctul 48 se arata:

"Pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii trebuie sa se indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- serviciile trebuie sa fie efectiv prestate, sa fie executate in baza unui contract incheiat intre parti sau in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege; justificarea prestarii efective a serviciilor se efectueaza prin: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piata sau orice alte materiale corespunzatoare;
- contribuabilul trebuie sa dovedeasca necesitatea efectuarii cheltuielilor prin specificul activitatilor desfasurate.

Nu intra sub incidenta conditiei privitoare la incheierea contractelor de prestari de servicii, prevazuta la art. 21 alin. (4) lit. m) din Codul fiscal , serviciile cu caracter ocazional prestate de PFA si de persoane juridice, cum sunt: cele de intretinere si reparare a activelor, serviciile postale, serviciile de comunicatii si de multiplicare, parcare, transport si altele asemenea."
 
Din cele prezentate din Codul fiscal , rezulta faptul ca, pentru a fi deductibila, cheltuiala cu prospectarea pietei trebuie sa fie justificata prin rapoarte, situatii de lucrari etc, din care sa reiasa faptul ca prospectarea pietei din Republica Moldova se face pentru a vinde acolo produse / marfuri fabricate / comercializate de firma dvs, iar raportul respectiv sa cuprinda date cu referire la produsle / marfurile respective.

Daca, spre exemplu, firma dvs se ocupa cu productia de obiecte electrice (intrerupatoare electrice, relee electrice etc), raportul privind sondarea pietei trebuie sa fie axat pe date privind vinzarea unor astfel de produse la potentiali clienti din tara respectiva, care vor sa cumpere astfel de produse (super / hipermarketuri, firme care se ocupa cu distributia energiei electrice etc, in general, potentiali clienti care, la rindul lor, se ocupa in sfera lor de activitate si cu produse de tipul celor vindute de dvs).
 
In ceea ce priveste TVA aferent unor astfel de facturi primite de dvs, acesta se trateaza in felul urmator:
- locul prestarii serviciului este la beneficiarul serviciilor, deci in Romania, in conformitate cu art. 133 alin. (2) din Codul fiscal , acest tip de serviciu neregasindu-se in exceptiile de la regula generala prevazute in alineatele urmatoare;
- factura se inregistreaza la cursul BNR valabil pentru data operatiunii, in conformitate cu art. 139^1 din Codul fiscal si punctul 22 alin. (1) din norme;
- persoana obligata la plata taxei este beneficiarul din Romania, conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal ;
- taxa se plateste in Romania de catre beneficiarul roman al serviciilor, prin mecanismul taxarii inverse:
4426 = 4427
prin aplicarea cotei de 24 asupra bazei stabilita anterior, conform art. 157 alin. (2) cod fiscal ;
- factura se declara in decontul de TVA 300 pe rindurile 7 (Nu si pe 7.1) si 20 (Nu si pe 20.1);
- nu se declara in 390, nefiind serviciu intracomunitar, conform punctului 13 alin. (8) din normele date in aplicarea art. 133 din codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Serviciu prestat de o firma din afara spatiului comunitar. Declarare contract si aspecte TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016