Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sinteza Ordin ANAF nr. 640 privind Declaratia 307 si ajustarea TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: declaratia 307, ajustare tva, anaf, obligatii, achizitie active, ordin anaf nr640/2012

Prezentam mai jos dispozitiile aduse de Ordinul ANAF nr. 640/2012 in ce priveste formularul Declaratie 307 - ajustare TVA.


Formularul se utilizeaza pentru ajustarea TVA datorate bugetului de stat, pentru mai multe situatii:

A) Se efectueaza un transfer de active de la o persoana impozabila (inregistrata) in scopuri de TVA catre o persoana neimpozabila, in intelesul transferului de activitate ca un transfer universal de drepturi si obligatii, conform art. 128 alin. (7) din Codul fiscal.

Obligatia platii TVA revine beneficiarului transferului de active cand acesta nu este o persoana impozabila din punctul de vedere al TVA. Declaratia se depune pana pe data de  25 a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat transferul, data pana la care trebuie efectuata si plata taxei.

B) O alta situatie de depunere a declaratiei 307 intervine cand un operator economic solicita si obtine anularea inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 152 alin. (7), insa "omite" sa efectueze ajustarea TVA, cand aceasta se impune, in ultimul decont de TVA depus, sau ajustarea este efectuata incorect. Formularul se depune daca operatorul economic decide ulterior ajustarea TVA sau corectarea sumei initiale.

Reamintim si faptul ca daca o persoana impozabila solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA in anul 2012, beneficiaza de scutire la ajustarea TVA pentru bunurile achizitionate inainte de 30.09.2011.

Prevederea amintita mai sus este stabilita la art. 127 alin. (7) ultima teza din Codul fiscal si este valabila numai pentru cei ce solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA in anul 2012.

C) Se va depune declaratia 307 privind ajustarea TVA si in cazul in care un contribuabil este declarat inactiv de autoritatile fiscale, in temeiul art. 153 alin. (9) din Codul fiscal. Prin declararea inactivitatii acestui contribuabil, se prezuma ca nu desfasoara o activitate economica impozabila din punctul de vedere al TVA.

Astfel se impune ajustarea TVA deduse la achizitia bunurilor existente, detinute de operatorul economic, la data declararii inactivitatii. La achizitia activelor s-a dedus TVA, iar acestea nu sunt utilizate in activitati taxabile, din punctul de vedere al TVA. Prin urmare, o parte din suma dedusa la achizitie trebuie platita la buget.

Obligatiile legale de ajustare a TVA sunt prevazute astfel:

1) la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, pentru livrarile catre sine, in intelesul Codului fiscal;
2) la art. 148 din Codul fiscal, pentru bunurile ce nu sunt bunuri de capital;
3) la art. 149 din Codul fiscal, pentru bunurile de capital;
4) la art. 161 din Codul fiscal, pentru ajustarile ce se impun in legatura cu achizitii de active efectuate inainte de data aderarii Romaniei la Comunitatea Europeana, iar ajustarea TVA se impune de la caz la caz.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sinteza Ordin ANAF nr. 640 privind Declaratia 307 si ajustarea TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016