Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Sistem de plata a TVA la incasare pentru termenul de 90 de zile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: sistem plata, tva, incasare, termen, og 15/2012, tva, codul fiscal

Va prezentam mai jos temeiul legal la care face referire Ordonanta 15/2012 prin punctul 14., alin. (5). Vom vedea astfel daca se ia in calcul la cele 90 de zile, conform acestui alin.(5), si data emiterii facturii.

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sistemul de plata a TVA la incasare reglementat prin OG 15/2012 va intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2013, consider ca la pct. 14 alin. (5) se face referire la:
- art. 101 din vechiul Cod de procedura civila aplicabil pana la data de 31 ianuarie 2013 conform caruia:
"Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.

Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare.

Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare.

Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii.

Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare."

- art. 181 din noul Cod de procedura civila aplicabil incepand dupa data de 1 februarie 2013 conform prevederilor OUG 44 din 23 august 2012
privind modificarea art. 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila . Conform prevederilor alin. (1) al art. 183, termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa cum urmeaza:
"1. cand termenul se socoteste pe ore, acesta incepe sa curga de la ora zero a zilei urmatoare;
 2. cand termenul se socoteste pe zile, nu intra in calcul ziua de la care incepe sa curga termenul, nici ziua cand acesta se implineste;
 3. cand termenul se socoteste pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an. Daca ultima luna nu are zi corespunzatoare celei in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni.".
Conform alin. (2), cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.
 
Astfel, pentru calcularea exigibilitatii TVA conform alin. (5) din OG 15/2012 pentru stabilirea celor 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii nu se ia in calcul data emiterii facturii ci ziua imediat urmatoare emiterii acesteia. Conform prevederilor art. 182 alin. (1) din noul cod de procedura fiscala , termenul care se socoteste pe zile, se implineste la ora 24,00 a ultimei zile in care se poate indeplini actul de procedura.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Sistem de plata a TVA la incasare pentru termenul de 90 de zile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016