Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societate in lichidare. Concedierea salariatei aflata in concediu crestere copil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Dec. 2010
Tags: concediu de crestere copil, concediere, codul muncii, lichidare

Gabriela Dita, valabil la 30-Nov-2010 Intrebare: Una dintre angajatele companiei se afla in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani (cu contractul de munca suspendat pana in martie ...

Gabriela Dita, valabil la 30-Nov-2010

Intrebare: Una dintre angajatele companiei se afla in concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani (cu contractul de munca suspendat pana in martie 2012). In conditiile in care compania este in curs de lichidare (procedura care poate dura pana la 6 luni), va rog sa-mi spuneti care ar fi modalitatea legala de intrerupere a relatiilor contractuale cu aceasta angajata?

Pune si tu o intrebare Specialistilor in Fiscalitate
Detalii Click Aici

Raspuns:
Art. 60 alin. (1) lit. e) din Codul muncii instituie interdictia concedierii pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Asadar, potrivit Codului muncii, singurele situatii in care salariata gravida, de a carei stare angajatorul are cunostinta, poate fi concediata, sunt reorganizarea judiciara si falimentul.

Asadar, potrivit Codului muncii, singurele situatii in care salariatii aflati in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, pot fi concediate, sunt reorganizarea judiciara si falimentul.



Situatia incetarii personalitatii juridice a unei societati comerciale nu este prevazuta ca exceptie de la regula potrivit careia salariatele aflate in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani nu pot fi concediate. Cu toate acestea, concedierea este fireasca dat fiind incetarea existentei angajatorului.

Intr-o atare situatie, salariata aflata in concediu pentru cresterea copilului poate fi concediata in baza art. 65 alin.(1) din Codul muncii, insa, numai la finalul efecuarii tuturor operatiunilor de lichidare a societatii comerciale, anterior radierii acesteia.

Art. 65 alin. (1) stabileste ca, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Daca incetarea existentei societatii comerciale este determinata de absorbtia de a o alta societate comerciala(fuziune prin absorbtie) drepturile si obligatiile sale ce rezulta din contractele colective si individuale de munca se transfera cesionarului(societatea absorbanta).

In conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) si art. 5 alin.(1) din Legea 67/2006, drepturile si obligatiile cedentului(societatea absorbita), care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului (societatea absorbanta).

Astfel, prin efectul legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora are loc si transferul salariatilor. Vor fi transferate si contractele individuale de munca ale salariatilor aflati in concediu pentru cresterea copilului intrucat, cedentul isi pierde calitatea de angajator fata de salariatii sai iar cesionarul este cel care dobandeste calitatea de angajator fata de salariatii intreprinderii, unitatii sau a unor parti ale acestora.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societate in lichidare. Concedierea salariatei aflata in concediu crestere copil ":
Rating:

Nota: 4.59 din 5 din 29 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016