Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Societatea nu are profit. In ce masura cazarea si diurna sunt cheltuieli deductuibile la calculul impozitului pe profit?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Sep. 2010
Tags: diurna, cheltuieli deductibile, impozit pe profit

de Elena Ionescu, valabil la 29-Sep-2010Intrebare: Societatea are o lucrarea in alta localitate decat cea unde are sediul social. Pentru acest lucru trimite salariati in delegatie si le asigura ...

de Elena Ionescu, valabil la 29-Sep-2010

Intrebare: Societatea are o lucrarea in alta localitate decat cea unde are sediul social. Pentru acest lucru trimite salariati in delegatie si le asigura diurna de 32.5 lei/zi si cazare la particulari. Pentru cazare nu am nici un document jusificativ decat ordinul de deplasare unde este trecut 30lei/zi x nr zile de cazare, mentionez ca nu am factura de cazare. As dori sa stiu in ce masura cheltuiala cu cazarea si diurna sunt deductuibile la calculul impozitului pe profit, in situatia in care societateea nu are profit. Poate fi considerat ordinul de deplasare document justificativ pentru cheltuiala cu deplasarea?

Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI


Raspuns:  Drepturile si obligatiile personalului pe perioada delegarii si detasarii sunt reglementate de HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului
           
Potrivit dispozitiilor art. 9, salariatul aflat in delegare sau detasare intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca primeste o indemnizatie zilnica de delegare sau de detasare, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea. Numarul zilelor calendaristice in care persoana se afla in delegare sau detasare se socoteste de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport din si in localitatea unde isi are locul permanent de munca, considerandu-se fiecare 24 de ore cate o zi de delegare sau detasare.
 
La art. 13 sunt tratate cheltuielile de transport dus-intors suportate de societate pentru salariatii proprii delegati sau detasati sa indeplineasca anumite sarcini de serviciu in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca.
 
Decontarea acestor cheltuieli de transport se face in functie de tipul mijlocului de transport, distanta, clasa, asa cum sunt reglementate de legislatia in vigoare.
           
In categoria cheltuielilor de transport sunt recunoscute si cheltuielile cu costul tichetelor pentru rezervarea locurilor, costul suplimentelor de viteza, comisioanele percepute de agentiile de voiaj, transportul in comun efectuat cu mijloace de transport in comun, taxele de aeroport, gara, autogara, alte taxe privind circulatia pe drumurile publice etc., prevazute de dispozitiile legale in vigoare.
           
Pentru justificarea necesitatii deplasarii sau delegarii se intocmeste Ordinul de deplasare (delegatie) cod 14-5-4, reglementat de prin OMFP 3512/2008 privind  documentele financiar-contabile
 
Ordinul de deplasare serveste ca:

- dispozitie catre persoana delegata sa efectueze deplasarea;
-document pentru decontarea de catre titularul de avans a cheltuielilor efectuate;
- document pentru stabilirea diferentelor de primit sau de restituit de titularul de avans;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.
 
Se intocmeste intr-un exemplar, pentru fiecare deplasare, de persoana care urmeaza a efectua deplasarea, precum si pentru justificarea avansurilor acordate in vederea procurarii de valori materiale in numerar.
 
In cazul in care la decontarea avansului suma cheltuielilor efectuate este mai mare decat avansul primit, pentru diferenta de restituit de catre titularul de avans se intocmeste Dispozitie de plata catre casierie (cod 14-4-4 sau cod 14-4-4/a, dupa caz).
 
In cazul in care, la decontare, sumele privind cheltuielile efective sunt mai mici decat avansul primit, diferenta de restituit de catre titularul de avans se depune la casierie pe baza de dispozitie de incasare (cod 14-4-4 sau cod 14-4-4/a, dupa caz).
 
Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:

- denumirea unitatii;
- denumirea si numarul formularului;
- numele, prenumele si functia persoanei delegate, scopul, destinatia si durata deplasarii, stampila unitatii, semnatura conducatorului unitatii, data;
- data (ziua, luna, anul, ora) sosirii si plecarii in/din delegatie, stampila unitatii, semnatura conducatorului unitatii;
- ziua si ora plecarii, ziua si ora sosirii, data depunerii decontului, penalizari calculate, avans spre decontare;
- cheltuieli efectuate: felul actului si emitentul, numarul si data actului, suma;
- numarul si data chitantei pentru restituirea diferentei; diferenta de primit/restituit;
- semnaturi: conducatorul unitatii, controlul financiar preventiv, persoana care verifica decontul, seful de compartiment, titularul de avans.
           
Pentru salariatii trimisiin delegatie intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care acestia isi au locul permanent de munca si in care nu se pot inapoia la sfarsitul zilei de munca societatea poate deconta, fara justificare, suma de 30 lei/noapte.
           
Cheltuielile cu deplasarea, cazarea si diurna acordata salariatilor, inregistrata in contabilitatea proprie sunt deductibile la calculul profitului impozabil conform art. 21, alin. (1), art. 21, alin. (2), lit. e) si art. 21, alin. (3), lit. b).
           
Cheltuielile de aceasta natura sunt considerate ca fiind efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, chiar daca societatea nu realizeaza profit.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Societatea nu are profit. In ce masura cazarea si diurna sunt cheltuieli deductuibile la calculul impozitului pe profit? ":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016