Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare depuse de marii contribuabili

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Aug. 2015 Exclusiv
Tags: solutionarea deconturilor, sume negative de tva, optiune de rambursare, anaf

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, un material intocmit sub egida Ministerului de Finante Publice, referitor la solutionarea deconturilor cu sume negatve de TVA cu optiune de rambursare depuse de marii contribuabili, conform Ordinului Ministrului Finantelor Publice 263/2010.


Pentru Revista de Finante Publice si Contabilitate materialul a fost intocmit de catre Carmen HRABAC, consilier superior, Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Administrarea fiscala a marilor contribuabili, inclusiv solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare se face de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili, in calitate de organ fiscal competent.

Pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare depuse de aceasta categorie de contribuabili, organul fiscal competent aplica dispozitiile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 263/20101 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, modificate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.017/20112, precum si prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 491/20143.

Deconturile cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare depuse de marii contribuabili se inregistreaza de catre compartimentul de analiza de risc intr-o evidenta speciala, care se conduce informatizat, si se supun procedurii de solutionare, in ordinea cronologica a inregistrarii lor la organul fiscal.

Deconturile de TVA se verifica din punct de vedere al corectitudinii completarii, urmarindu-se daca soldul sumei negative de taxa pe valoarea adaugata solicitate la rambursare coincide cu suma inregistrata in evidentele fiscale.

Daca se constata diferente care pot fi corectate potrivit procedurii de corectie a erorilor materiale, compartimentul de specialitate notifica contribuabilul si aplica procedura speciala in domeniu. Instructiunile de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 179/20074.

In acest caz, termenul legal de solutionare a solicitarii de rambursare, de 45 de zile, se prelungeste cu perioada de timp cuprinsa intre data emiterii notificarii si data corectarii diferentelor intre suma negativa de taxa pe valoarea adaugata solicitata la rambursare si suma inregistrata in evidentele fiscale.

Pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA depuse de aceasta categorie de contribuabili se parcurg o serie de etape succesive, etape prevazute la cap. II lit. A pct. 21.1.1 - 21.3 din Procedura de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare.

In primul rand, se verifica daca persoana impozabila are fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal. Daca persoana impozabila are fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal, solicitarile de rambursare depuse de aceasta persoana se incadreaza, in mod automat, la risc fiscal mare, iar solutionarea deconturilor de TVA se face cu inspectie fiscala anticipata. Infractiunile care se inscriu in cazierul fiscal sunt cele prevazute in Anexa la Hotararea Guvernului nr. 31/20035 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In al doilea rand, se urmareste daca persoana impozabila prezinta risc mare stabilit pe baza informatiilor primite de la organele fiscale. in acest scop, compartimentul de specialitate verifica
intr-o baza de date speciala daca persoana impozabila figureaza cu risc fiscal mare stabilit de organele fiscale, caz in care solicitarile de rambursare sunt incadrate, automat, la risc fiscal mare, iar solutionarea se face cu inspectie fiscala anticipata.

In al treilea rand, se verifica daca sumele solicitate la rambursare sunt mai mici de 45.000 lei. Daca aceste sume sunt inferioare plafonului de 45.000 lei si daca solicitantul rambursarii nu are fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal si nici nu prezinta risc mare stabilit pe baza informatiilor primite de la organele fiscale, solicitarea de rambursare se incadreaza, in mod automat, la risc fiscal mic si se emite Decizia de rambursare a TVA.

Deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, care nu au fost incadrate la risc fiscal potrivit etapelor succesive mentionate mai sus, se supun analizei prevazute de dispozitiile speciale ale cap. III din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, in cazul acestor deconturi de TVA, compartimentul de analiza de risc verifica daca pentru contribuabilul respectiv a fost deschisa procedura de insolventa sau a fost declansata procedura de lichidare voluntara. Daca aceasta conditie este indeplinita, decontul cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare se incadreaza in categoria de risc fiscal mare si se solutioneaza cu inspectie fiscala anticipata.

Pentru deconturile incadrate la risc fiscal mare, depuse de marii contribuabili pentru care a fost stabilit, de catre organele fiscale, gradul de risc fiscal mare, acestia pot depune scrisori de garantie bancara, emise de institutii de credit autorizate de Banca Nationala a Romaniei, cu exceptia situatiei in care incadrarea initiala in categoria de risc fiscal mare s-a facut ca urmare a inceperii urmaririi penale in legatura cu acte savarsite de respectivul contribuabil. Scrisoarea de garantie bancara trebuie sa indeplineasca, cumulativ, cel putin urmatoarele conditii:

- sa cuprinda suma maxima pe care garantul se obliga sa o plateasca in cazul in care obligatiile
fiscale stabilite suplimentar de inspectia fiscala nu sunt achitate in termen

 - aceasta suma nu poate fi mai mica decat nivelul sumelor solicitate la rambursare prin aceste deconturi;

- sa aiba o durata minima de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii duratei de valabilitate, pana
la finalizarea inspectiei fiscale ulterioare;

- sa cuprinda angajamentul garantului ca, in cazul neachitarii de catre garantat, in termen, a obligatiilor fiscale stabilite suplimentar de inspectia fiscala sau a obligatiilor fiscale declarate de catre contribuabil si scadente pe perioada de valabilitate a scrisorii de garantie bancara, acesta sa plateasca orice suma care se incadreaza in suma garantata prin scrisoarea de garantie bancara, in termen de maximum 15 zile de la implinirea termenului de plata.



Cititi aici continuarea.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare depuse de marii contribuabili":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016