Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Split TVA. Facilitati pentru firmele care aplica optional sistemul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ionut Udriste la 10 Ian. 2018
Tags: split tva, split tva optional, anaf

Mecanismul de plata defalcata a taxei pe valoare adaugata (Split TVA) este obligatoriu pentru companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA, in timp ce pentru restul firmelor este optional. Firmele, care opteaza sa aplice optional sistemul, vor beneficia de o reducere de 5% din impozitul pe profit sau din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, pe toata perioada in care mentin sistemul, informeaza avocatnet.ro.

Camera Deputatilor a adoptat in decembrie ordonanta de urgenta a Guvernului privind plata defalcata a TVA, cu 163 voturi "pentru" si 95 voturi "impotriva".

Forma finala a legii prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, vor aplica split TVA doar companiile in insolventa si cele cu datorii la plata TVA. Forma initiala stabilea ca toate companiile din Romania trebuie sa aiba un cont separat de TVA.

In ceea ce priveste restul firmelor, acestea au posibilitatea de a aplica sistemul, daca isi doresc. Ele sunt incurajate sa faca acest pas, printr-o reducere de 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor pentru intreaga perioada in care aplica sistemul.

In acelasi timp, persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului platilor defalcate a TVA pana la sfarsitul lui 2017 beneficiaza, la randul lor, de aceasta facilitate.

Persoanele impozabile care decid sa implementeze sistemul split TVA trebuie sa notifice organul competent in acest sens, prin depunerea formularului 086, conform normelor in vigoare, scrie avocatnet.ro. In cel mult trei zile de la momentul depunerii notificarii, Fiscul va inscrie companiile doritoare intr-un Registru al persoanelor care aplica plata defalcata a TVA, ce urmeaza sa fie afisat pe site-ul ANAF. Aplicarea mecanismului split TVA se va face incepand cu ziua imediat urmatoare inscrierii in registrul mentionat mai sus.
Ionut Udriste de Ionut Udriste
Editor cu experienta de 5 ani in domeniul contabil si fiscal. Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Split TVA. Facilitati pentru firmele care aplica optional sistemul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016